Son zamanlarda ara sıra karşımıza çıkan maketten konut satışından bahsedelim

İstanbul, Ankara, Antalya gibi büyükşehirler başta olmak üzere Türkiye’nin birçok bölgesinde yeni projeler hayata geçiriliyor. Son dönemde özellikle konut kampanyaları ve konut kredilerinde sunulan avantajlar göz önüne alındığında, pek çok kişi sadece ön ödeme yaparak henüz inşaatı başlamamış konutlardan ev satın alma yoluna gidiyor.

23 Ocak 2017 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile konut satışı ile ilgili değişikliklere gidildi.

Yeni düzenleme ile birlikte konut alacaklar için hayata geçirilecek düzenlemeler şöyle:

Tüketiciler konut satışında sözleşmeden dönme süresi değişti. Sözleşme tarihinden itibaren 24 aya çıkarıldı.

Ön ödemeli konut satışında sözleşme tarihinden itibaren 24 aya kadar tüketicinin herhangi bir gerekçe göstermeden sözleşmeden dönme hakkı olduğunun altı çizildi.

Konut sözleşmesinden dönülmesi durumunda, tüketicinin ödeyeceği tazminat miktarları süreye bağlı olarak artırıldı.

Sözleşmeden dönülmesi durumunda satıcı; konutun satışı veya satış vaadi sözleşmesi nedeniyle oluşan vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülüklerden doğan masraflar ile sözleşme tarihinden itibaren ilk 3 ay için sözleşme bedelinin yüzde 2’sine, 3-6 ay arası için yüzde 4’üne, 6-12 ay arası için yüzde 6’sına ve 12-24 ay arası için de yüzde 8’ine kadar tazminatın ödenmesini isteyebilecek.

Sözleşmeden dönülmesi durumunda, tüketiciye iade edilecek miktar ve tüketiciyi borç altına sokan her türlü belge, dönme bildiriminin satıcıya ulaştığı tarihten itibaren en geç 180 gün içinde tüketiciye geri verilecek.

Maketten ev alacaklar nelere dikkat edilmeli?

Ön ödemeli, yani maketten satışlarla ev sahibi olmadan önce özen gösterilmesi gereken konular listesini gözden geçirmekte fayda var.

1) Ön ödemeli satış yapabilmenin yasal olarak ilk şartı, söz konusu binanın yapı ruhsatının alınmış olması.

2) Yasalar, satışın tapu siciline tescil edilmesi, satış vaadini içeren anlaşmanın noter tasdikli olmasını şart koşuyor.

3) Tüketici Kanunu, ön ödemeli satışlarda konut adedi 30 ve üzerinde olan projelerde firmaların, bina tamamlama sigortası yaptırması veya banka teminat mektubu, hak ediş sistemi ve bağlı krediyle teminat yollarından birini seçmesini söylüyor. Sözleşme imzalayacağınız firmaya bu belgelerden birine sahip olup olmadığını sormayı ihmal etmemelisiniz.

4) Daire planını dikkatle incelemeli ve özellikle net-metrekare hesabını iyi yapmalısınız. Sigorta primlerini yatıran müteahhidin konutları teslim edememesi durumunda, sigorta şirketi, tüketicinin konut için o tarihe kadar ödediği peşinat ve taksitler dahil tüm bedeli tüketiciye yasal faiziyle birlikte ödüyor.