MEHMET TIRPAN

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Mustafa Doğan, Sivas’ın Türkiye’de en çok maden yatağına sahip illerden bir tanesi olduğunu kentte 900’ü aşkın maden yatağının olduğunu söyledi.

İşlevlerini sürdüren madenlerin çevreye, doğaya, insan yaşamına zarar vermemesi adına da sürekli denetimler yaptıklarını belirten Doğan, “İlimizdeki madenlerin çevreye verdiği zararlar ve denetimlerle ilgili kontroller sağlıyoruz ve izinleri de veriyoruz. Organizedeki fabrikaların kapasite ve çevreye zarar verip vermediğine de ilişkin denetimler yapıyoruz. Çevreyi denetlerken bilimsel verileri baz alarak hareket ediyoruz. Maden yataklarının etrafındaki su ve topraklardan numune alarak çevreye zarar verilip verilmediği tespit ediliyor. Bu konuda şimdiye dek bir sorunla karşılaşmadık. Şikâyet oldukça da aynı zamanda denetimler yapılıyor.” dedi.

KANGAL BÖLGESİNDEKİ KÜL SORUNU SONA ERECEK GİBİ GÖZÜKÜYOR

Kangal Bölgesinde faaliyet gösteren Kangal Termik Santrali’nden çevreye yayılan külü engellemek ve bölge halkının da bu konudaki şikayetlerini gidermek adına çalışma da başlattıklarını aktaran İl Müdürü Doğan, bölgedeki kül sorununu gidermek adına fabrika yetkilileri ile görüşerek sulu sitemin hayta geçirilmesini talep ederek süre verdiklerini aktardı.

İhbar yapılması halinde ivedilikle gerekli incelemelerin yapıldığını ve bu konuda tavırlarının net olduğunu hatırlatan Doğan, “Kangal Termik Santrali’nin çevreye kül yaydığı ve bu konuda bölgede bulunan Magara köyünde sorunların oluştuğu tespit edildi. Bu konu ile ilgili ilk olarak termik santraline idari yaptırım uyguladık. Çevre kanunundan önce santral kurulduğu için onların özelleştirmede istisnaları vardı. O istisnadan faydalanıyor. Orada küllerin çevreye uçmaması için su sistemi kurulmasını istedik. Su sistemini kurduk dediler. Kasım ayı sonunda tekrar santrale gideceğiz eğer su sistemi kurmadılarsa tekrar idari para ceza kesilecek ve küllerin başka bir alana stoklanmasını isteyeceğiz. Su sisteminin kurulup kurulmadığı konusunu da takip edeceğiz. Çünkü geçen ay idari yaptırımı bu sistemin kurulmadığı için uygulamıştık. İlimizde 2 tane altın madeni yağı da vardı. Bu madende kullanılan sıvının çevreye zarar verdiği yönünde şikâyette vardı. Bu şikâyeti hemen değerlendirerek gerekli test ve incelemeleri yaptık. Bir sorunla karşılaşmadık. Altın madeninin üçüncüsü de Yıldızeli tarafında olacak. Araştırmalar ve çalışmalar sürüyor. Mevcuttaki iki altın yatağımız da faaliyetini sürdürüyor bu iki maden yatağında da denetimler yapıyoruz. Şikâyet oldukça da aynı zamanda denetimler yapılıyor. Çevre konusunda oldukça hassas olacağız. Bu konu sadece bizimle alakalı da değil. Gelecek nesillere temiz ve yaşanılabilir bir çevre bırakmamız lazım.” ifadelerini kullandı.