MELTEM DUMAN
Sivas’ın meşhur küp peyniri yerini bidona bıraktı. İlk baharda yeşeren taze otlarla beslenen hayvanların sütünden elde edilen peynir topraktan yapılan küplere basılır ve üstü tuzlanarak ters çevrilir. Kenarları kum ile kapatılan küp içerisinde peynirin suyu sızarak küpün dışına çıkar. Küpte basılan peynirin bozulmadan aylarca saklanabilir.
Küp peyniri hem lezzetli hem sağlıklı bir besindir. Ancak son yıllarda küp yerini naylon bidonlara bıraktı. Küp peyniri küflense bile doğal bir antibiyotik olarak besleyici özelliğini kaybetmiyor. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkısı olan küflü peynirin lezzetini de kaybetmiyor. Hatta daha hoş bir tat alıyor. Küp daha sağlıklı olsa da günümüzde naylon bidonlar kullanılıyor.
Küp naylon bidona göre daha uzun süre peyniri taze tutuyor.