HANİFE KANAT
Sivas’ta Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğünce düzenlenen konserlere bir yenisi ekleniyor.
3 Şubat Cuma günü Muhsin Yazıcıoğlu Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek olan kültür şöleninde Ankara Ferfene Gecesi Konseri verilecek. Sivas Devlet Türk Halk Müziği Korosu’nun ev sahipliği yapacağı konser için Ankara’dan gelen konuk sanatçılar Güngör Şakar ve Hayrettin Süzer sahne alacak. Aynı zamanda Ankara Ferfene Gecesi için konuk olarak Ankara Seymenler Kulübü Derneği Seymenleri ilimize teşrif edecek.
Ankara Ferfene Gecesi için ilimize konuk olarak gelen Sanatçı ve Proje Sorumlusu Sıtkı Akın, Ferfene Kültürü ile ilgili bilgiler vererek tüm Sivas Halkını konsere davet etti. Ferfene’nin Anadolu şehir sohbet toplantılarının önemli örneklerinden olduğunu belirten Akın; “Sivas’ta ki adı Herfene olan geleneğin kökleri Orta Asya da ki şölen geleneğine kadar gitmektedir. Ahilik teşkilatının yerleşim yerlerindeki merkezi niteliğindeki ahi zaviyeleri “mertlik, cömertlik ve yiğitlik” şiarıyla bir sosyal yardımlaşma ve eğitim merkezi olarak faaliyet gösterdi. Bu zaviyelerde mesleki bilgilerin dışında İslami ve gelenek-görenekle ilgili tarihsel öğretiler, savaş eğitimi ve genel ahlak kuralları gibi bir çok konu ele alınmaktaydı. Anadolu öncesindeki Türklerin, yaşamlarında önemli bir yeri olan “Şölen” geleneği de Ahi zaviyelerinde disiplinize edilerek günümüze kadar taşınmıştır. Bunlardan bir tanesi de Ankara Ferfene Gecesidir. Ferfene, Ankaralı erkeklerin bağ evleri yada müstakil konaklarda bir araya gelerek sohbet ettikleri, çevredeki sorunlarla ilgili konuşup sorunu halletmeye çalıştıkları, yardıma muhtaç insanların ihtiyaçlarının giderildiği, yemeklerin yenildiği ve çalınıp söylendiği aynı zamanda yaptırım gücü yüksek, sosyal bir gelenektir. Ferfenede müthiş bir yerel disiplin ve töre vardır. Bu ortamı yaşamaya gelenler; toplum içinde davranmayı, söz söylemeyi, oturup kalkmayı, dinlemeyi, saygıyı, hürmeti, yeme-içme adabını, kısaca geleneğe adını veren “Arifçe” davranmayı usta-çırak yöntemiyle büyüklerin yanında öğrenirler.” açıklamasını yaptı.
Ferfene’nin Ankara Divanı ile başladığını ve Cezair Havası ile son bulduğunu aktaran Akın; “Bu iki nokta arasında çok sayıda kırık hava, oyun havası, zeybek, bozlak, ağıt çalınıp söylenir. Aralarda “Köy Seyirlik Oyunlarından” örnekler verilir. Türküler ve oyunlar, ustaları tarafından icra edilirken diğer katılımcılarda gözlemleme yöntemiyle öğrenirler. Cezayir Havası bir ağıttır ve asla oynanmaz. Kol kırılır yen içinde kalır misali düşmanı sevindirmemek adına tempolu çalınır. Bir ayrılış ve bitiş hikayesini anlattığı için Ferfenenin de bitişini betimler. Anlattıklarımızı görsel olarak bir şölen halinde görmek isteyen tüm Sivas Halkını konserimize bekliyoruz.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
KÜLTÜRÜMÜZÜ YAŞATMAYA ÇALIŞIYORUZ
Sivas Devlet Türk Halk Müziği Koro Müdürü Davut Kaya ise Türk Kültürü’nün en büyük miraslarından olan Türk Halk Müziğini, geniş kitlelere yaymak ve sevdirmek amacıyla konserlerimize ve projelerimize devam ediyoruz dedi.
Bu tarz etkinliklerle Halk Müziği Sevenleri bir araya toplamayı hedeflediklerini aktaran Kaya; “Türk Halk Müziğini yaymayı ve yaşatmayı hedeflemekteyiz. Konserlerimize ilgi her geçen programda artarak devam etmektedir. Koromuzun şehir dışında verdiği konser programlarında da halkımızın gösterdiği ilgi ve alaka bizleri sevindirmekte ve motive etmektedir.” ifadelerini kullandı.
Ankara Felfene Gecesi Konseri, 3 Şubat günü saat 19:00’da Muhsin Yazıcıoğlu Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek.