Sivas Haberleri
SİVAS
00:00:00
Sahur vaktine kalan
Sivas
Hafif yağmur
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
37,9673 %0.02
41,1885 %0.04
Ara
reklam
Sivas Memleket KÜLTÜR & SANAT Tarihi Şaheserin Etrafında Yeniden Doğuş: Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası

Tarihi Şaheserin Etrafında Yeniden Doğuş: Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası etrafının iyileştirilmesi ve eserin ihtişamına yakışır bir alan oluşturulması amacıyla çevre düzenleme projesi başlatıldı.

Anadolu Selçuklu Devleti’ne bağlı Mengücek Beyliği döneminde Ahmet Şah ve eşi Melike Turan Melek tarafından Muğis oğlu Ahlatlı Hürrem Şah’ın 1228-1243 tarihleri arasında yaptığı ve 800 yıldır heybetiyle koruyan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası'nda tarihin çok yönlü restorasyon çalışmalarında sona gelindi. Birbirinden farklı 10 binden fazla motifin yer aldığı ve belirli saatlerde cennet kapısı ve taç kapıda beliren namaz kılan insan siluetine sahip Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası'nın yaz aylarında açılması planlanıyor. Sivas Valisi Yılmaz Şimşek başkanlığında düzenlenen “Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası Çevre Düzenleme” toplantısında tarihi yapı etrafında devam eden çalışmalara ilişkin bilgi verildi. Vali Yılmaz Şimşek yaptığı açıklamada, “Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen restorasyon süreci tamamlanma aşamasına geldi. Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası'nda çevre düzenleme çalışmaları Sivas İl Özel İdaresi tarafından titizlikle yürütülüyor. İnşallah restorasyon ve çevre düzenleme çalışmaları eş zamanlı olarak tamamlanacak. Anadolu’nun El Hamrası olarak nitelendirilen bu şaheserin korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması noktasında büyük hassasiyet ve çaba içerisindeyiz” dedi.

Restorasyon (3)


“İklime uygun bitkilendirme ve ağaçlandırma çalışmaları yapılacaktır”
Çevre düzenleme projesinin yaklaşık 37 bin metrekare alanı kapsadığını ifade eden Vali Şimşek, “Proje uygulaması kapsamında; 10 bin metrekare yeşil alan oluşturulması, otopark, yürüyüş yolları, oturma ve seyir alanları, çevre aydınlatma elemanları, otomatik sulama sistemi, geniş çim alanlar ve iklime uygun bitkilendirme ve ağaçlandırma çalışmaları yapılacaktır” bilgilerine yer verdi.
Sivas Valiliği koordinasyonunda ilgili kurumların iş birliği ile çevre düzenleme çalışmalarının ve diğer altyapı hizmetlerinin kısa sürede tamamlanacağını belirten Vali Şimşek, “Divriği ilçemiz; doğal güzellikleriyle, tarihi çarşısıyla, konaklarıyla, eşsiz lezzetleriyle ve en önemlisi Ulu Camii ile ziyaretçilerine unutulmaz bir deneyim sunacak” dedi.

Restorasyon (2)

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *