MİLLİ mücadele yıllarında Sivas Kongresi'ne evsahipliği yapan ve 2013 yılının Nisan ayında restorasyona alınan Atatürk Kongre ve Etnoğrafya Müzesi, 4 Eylül'de yeniden ziyarete açılacak.
4 Eylül 1919'da Cumhuriyet'in temellerinin atıldığı Sivas Kongresi'ne evsahipliği yapan o dönemin Sivas Lisesi, günümüzün Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi, 10 Ocak 2011'de imzalanan protokol ile Milli Saraylar Daire Başkanlığı'na devredildi. 124 yıllık tarihi bina, daha sonra İl Özel İdare Müdürlüğü bünyesinde açılan ihale ile 2013 yılının Nisan ayında restorasyona alındı. Binanın restorasyonu tamamlanırken, teşhir tanzim ve çevre düzenlemelerinde ise sona yaklaşıldı. Müzede incelemelerde bulunarak buradaki yetkililerden çalışmalar hakkında bilgi alan Sivas Valisi Davut Gül, binanın 4 Eylül'de hizmete açılacağını söyledi.
'18 MİLYON LİRA HARCANDI'
Restorasyonda emeği geçenlere teşekkür eden Vali Gül, "Restorasyon, iç teşhir tanzim ve çevre düzenlemeleri olmak üzere toplamda yaklaşık 18 milyon lira harcandı. Kongre Müzesi 4 Eylül'de açıldığında, gerçekten Sivas'ın bir değerine daha değer katıldığını görmüş olacaksınız. Ben hem şimdiki ve önceki TBMM başkanlarımıza, hem de sayın bakanımıza, milletvekillerimize, İl Özel İdare'nin bütün personeline, restorasyonda görev alan müteahhit firmaya teşekkür ediyorum. Çok güzel bir eser ortaya çıkmış. 4 Eylül'de bir törenle burayı inşallah açacağız ve Sivaslıların hizmetine sunacağız." dedi.
Vali Gül, binanın dış cephesindeki renk uyumsuzluğu ile ilgili yöneltilen soruya ise, "Dışarıdaki taşlar kumlama yöntemiyle temizlendi. Dolayısıyla rengi ondan dolayı değişti. Bu, tabiri caizse kirli bir elbisenin yıkanması gibi. Her şey aslına uygun bir şekilde yapıldı. Herhangi bir sıkıntı yoktur. Bu kuruldan geçti, tamamen koruma kurullarının bilgisi dahilinde. Çakılan bir çivi bile, onların bilgisi dahilinde oldu. Hiçbir şey yerelde yapılmadı. Projeler defeatle kurula girdi. Dolayısıyla herkesin içi rahat olsun. Aslının dışında herhangi bir şey yapılmadı." dedi.