MEHMET TIRPAN

Uzun bir süredir restore edilmesi konusunda konuşulan İncili Hanım Türbesi’nin geçtiğimiz günlerde restorasyonuna başlanmıştı ancak gelinen süreçte eski türbe ile restore edilen türbenin arasında neredeyse hiç bir benzerlik kalmadı. 1 aydır yürütülen çalışmaların ardından türbe adeta yeniden yapılmış vaziyette. 1983 yılında tescillenen ve geçmişi uzun yıllara dayanan türbenin restorasyonunun ardından ortaya daha farklı bir eser çıktı. Rahmi Günay Caddesi üzerinde bulunan ve geçmişte baldaken tarzında inşa edilen türbenin yeni yüzüyle karşılaşan vatandaşlar türbenin onarımının aslına uygun yapılmadığı yönünde.

Geçtiğimiz günlerde türbenin restore edileceği konusunda yapılan açıklamalar hem bölge halkının hem de tarihi dokulara sahip çıkanları oldukça mutlu etmişti. Sokullu Mehmet Paşa’nın kızı olarak bilinen, çeyizinde inci ile işlenmiş yorganlardan dolayı İncili Hanım adını alan türbenin çevresinde ki olumsuzluklar zaman zaman gündeme gelmişti ancak son restorasyonun ardından tarihi yapı daha çok konuşulacak gibi gözüküyor.

İncili Hanım Türbesi ile ilgili Kültür Envanterinde yer alan bilgiler ise şu şekilde, “Baldaken tarzında inşa edilen türbenin mimarı üslubu malzemesi ile 18.yy. da yapıldığı izlenimini vermektedir. Tarihini kanıtlayabilecek üzerinde kitabesi yazılı sandukası olmadığı gibi İncili Hanım hakkında da yazılı belgeye rastlanmamıştır. İç köşeliklerde kubbeye geçişler pandantifler aracılığı ile sağlanmıştır. Kubbe içten sıvalı olup sıvaların büyük bölümü dökülmüştür. Sütunların dışında kalan bölümleri çok harap olmuştur. Kubbenin ortasında altıgen bir açıklık vardır. Bu açıklık ilk yapıldığı dönemde düşünülmüş ve gerçekleştirilmiş kanısı vermektedir. Altıgeni meydana getiren kenarlarda düzgün taşlar kullanılmıştır. Bu düzgün taş örgü kubbenin diğer yerlerinde görülmektedir.”