MEHMET TIRPAN

Yaz aylarının gelmesi ile birlikte kentte yaşanan hareketlilik müzelere olan ilgiyi de bir hayli artırdı. Hamidiye Kültür Bahçesi’ndeki Apdülhamit Han Anı Evi, Savaş Atları Müzesi, Sanayi Mektebi Müzesi, Zanatkarlar Çarşısı ve Şehir Müzesi'nde yoğunluk yaşandığı gözlemlendi.

İlk olarak Şehir Müzesi hakkında bilgiler veren Kültür A.Ş Genel Müdürü Adem Kehçi, 10 Eylül 2021 tarihinde açılışı gerçekleştirilen Şehir Müzesi'ni açıldığı günden bügüne kadar 200 bine yakın kişinin ziyaret ettiğini söyledi.

1884 yılında Halil Rıfat Paşa tarafından yaptırılan tarihi Valilik binasında hizmete açılan müzede sergilenen eserler hakkın bilgiler veren Kehçi, “Şehir Müzesi, Sivas’ın tarihine ve kültürüne ışık tutmaktadır. Müze şehrin coğrafi özellikleri, turizm değerleri, zanaat dalları, mutfak kültürü, spor faaliyetleri, basın-yayın hayatı, eğitim tarihi, halk kültürü gibi bir çok alanda ziyaretçilerine bilgi vermektedir. Bilgilerin heykellerle, diaroma ve envanterlerle desteklenerek sergilendiği şehir müzesi açıldığı günden bugüne yaklaşık 200 bine yakın ziyaretçi ağırlamıştır. Müzelerimizin giriş ücreti ise oldukça uygundur. Yetişkin ziyaretçilerimizden 10 TL, öğrenciler ise için 5 TL alınmaktadır. Müzeyi gezen misafirlerimiz adeta geçmişe yolculuk yapmaktadır.” dedi.

SANAYİ MEKTEBİNİ DE 55 BİN KİŞİ ZİYARET ETTİ

Yine 2021 yılında açılışı gerçekleştirilen Sanayi Mektebi Müzesi hakkında da bilgiler veren Kehçi, “Açıldığı günden itibaren bugüne kadarki ziyaretçi sayımız ortalama 55 bin kişi ziyaret etti. Sultan II. Abdülhamid Han zamanından dönemin valisi Reşit Âkif Paşa tarafından H.1320/M.1902-1903 yılında Hamidiye Sanayi Mektebi olarak yaptırılmıştır. 1939 yılında Bölge Sanat Okulu olarak Milli Eğitim Bakanlığı'na devredilen mektep, 1961 yılında yarı açık cezaevine çevrilerek farklı işleve hizmet etmiştir. 2019 yılında yapının özgün hüviyetine tekrar dönüştürülmesi ve yaşayan müze konsepti verilmesi amacıyla Sivas Valiliği himayelerinde Sivas İl Özel İdaresi tarafından yürütülen restorasyon çalışmalarına başlanmıştır. Yaşayan Müze konseptinde düzenlenen 1.765 m²  kapalı alana, 22.925 m² açık alana sahip yapıda; Sanayi Mektebi Odası, Cezaevi Odası, Sivas’a Özgü Eşya ve Eserler Salonu, Halı ve Kilim Atölyesi, Müzik Aletleri Atölyesi, Sivas Ağızlığı ve Sivas Kalemi Atölyesi, Sivas Bıçağı Atölyesi, Sivas Tarağı Atölyesi, Gümüş Atölyesi, Bakır Atölyesi, Fuaye, Konferans Salonu, Müze Satış Mağazası, Kafeterya ve Yönetim Birimi gibi geleneksel el sanatlarına yönelik uygulama atölyeleri ve hizmet birimlerden oluşmaktadır.” ifadelerini kullandı.

ZANAATKÂRLAR ÇARŞISI VE MÜZESİ’Nİ İSE 6 BİN KİŞİ GEZDİ

Son olarak Zanaatkârlar Çarşısı Müzesi hakkında da bilgiler veren Kehçi konuçmasını, “Unutulan ve yaşamaya devam eden mesleklerle el sanatlarını bir araya getirecek olan Sivas Zanaatkârlar Çarşısı ve Müzesi, Sivas Valiliği himayesinde İl Özel İdaresi koordinesinde yapılan çalışmalarla hayata geçirilecek tarihi bir arasta görüntüsünde inşa edilmiştir. Çarşı, toplam 4500 metrekare alan içerisinde 1490 metrekare kapalı alana sahiptir. Günümüzde yapılamayan zanaatların canlandırıldığı müze kısmı ve geleneksel yöntemlerle hala üretim yapan zanaatların olduğu çarşı kısmı olmak üzere toplam 41 mekândan oluşmaktadır.” şeklinde sonlandırdı.