HANİFE KANAT

Sivaslı Antikacı Mehmet Tetiker babasından kalan antika teraziler ile Sivas İl Kültür ve Turizm Başkanlığı ile beraber Kongre Müzesi’nde terazi sergisi açtı. Sergi açılışında İl Kültür ve Turizm Müdürü Teoman Karaca ve Mehmet Tetiker kurdeleyi beraber kesti.

Sergi açılışında sergide ki teraziler ve bu işe nasıl karar verdiği ile ilgili bilgiler veren Mehmet Tetiker; “Bunları uzun zaman biriktirdim. Babam antikacı, Sivas’ın 1 numaralı antikacısıydı. Müzeye 9 binin üzerinde eser verdi. Teraziye gönül verdik o yüzden terazi biriktirdik. Oğlum terazileri sevdi o yüzden bunları biriktirdik. Buradaki sergide 90 parça bulunuyor ama biriktirdiklerimiz 300’ün üzerinde. Buradaki terazilerin yaşları 80, 90, 100, 120 o civarlarda. Mesela seyyar çerçi terazileri mahallelerde elma vs. satılırken kullanılan terzilerdir. Buradaki terazileri tek tek satın aldım.” açıklamasını yaptı.

Türkiye’de ciddi koleksiyonerlerin olduğunu ve bu konuda Sivas’a ilgi çekmek istediklerini belirten İl Kültür ve Turizm Müdürü Teoman Karaca, “Bu proje 1 yıldır gündemimizdeydi. Pandemi nedeniyle sergimiz gecikti ama bu sergiyle Sivas’ın saklı hazinelerini çıkarmayı hedefledik. Sivas’ın koleksiyonerleri var. Müzemizin bir köşesinde koleksiyon parçalarına yer vermek istedik. Bu amaçla da ilk sergimizi teraziler sergisiyle başlattık. Amacımızdan bir diğeri de Sivas’a koleksiyonerlerin ilgisini çekmek istiyoruz. Türkiye’de bu işle ilgilenen çok değerli insanlar var.” dedi.