SEYİT ÖMER YILDIZ

Halk arasında göz evliyası diğer bir adıyla Aziz Vlas’ın mezarı olarak bilinen yerde yapılan kazı çalışmalarının yapıldığı alanda Sivas valisi Salih Ayhan incelemelerde bulundu.

Vali Ayhan; “ Müze müdürlüğümüzün koordinesinde ve yetkisinde, Kültür Varlıkları Bölge Müdürlüğü’müzünde izni ile Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’müzünde onayı ile burada kazı çalışmaları yürütülmektedir. Bizim burada ki amacımız halk tabiri ile Göz evliyası ya da Aziz Vlas’ın mezarını aramak değil. Burada belediyemiz güzel bir peyzaj çalışması yapacak. Bu bölgede çalışma yapılmadan önce eski bir yerleşim yeri olması hasebiyle herhangi bir tarihi eser,tarihi bir değer var mı ? yok mu? öncesinde bir kazı çalışması yapılarak tespiti yapıldıktan sonra belediyemizin çevre düzenleme projesini yapması”dedi.

Ayhan; “ Halk arasında Göz evliyası genel anlamda da Aziz Vlas hristiyanlığın hak din olduğu zaman ki önemli temsilcilerden birisi, Avrupa’da ismi birçok yerde ve bizim burada da ismi zikredilen ve Sivas içinde inanç turizmi açısından da önem arz eden bir kişidir. Dolayısı ile onun mezarı etrafında güzel bir alan oluşturulması için bu kazı yapılması gerekmektedir. Şuan ki aşamada Anadolu Selçuklu dönemine ait sikkeler var ve tandır var. Dolayısı ile çevre düzenlemesi yapmamıza çok engel bir durum yoktur. Sivas inanç turizminde iyi bir noktada olması gerekiyorsada bu değerleride benimseyip,kabullenip,sahip çıkıp etrafını da muhafaza ederek ulusal ve uluslararası turizmede açması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

Kazı çalışmalarında Anadolu Selçuklu dönemine ait 25 adet sikke ile bir adet tandır bulundu.