SEYİT ÖMER YILDIZ

Sazıyla sözüyle,aşıkları ile tüm Dünya’ya nam salmış Sivas’ın tek Ud ustası 62 yaşındaki Mustafa Karaoğlu tek başına mesleğini sürdürmeye devam ediyor.

Ud ustasu Mustafa Karaoğlu; “ Ben marangoz bir babanın oğluyum, şuanda 3 çocuk babasıyım uda çocukluğumda da çok ilgim vardı ve uğraşırken uğraşırken ilk udu askere gitmeden evvel yaptım. Daha sonra askerden geldim çalışmaya başladım ve bir taraftan da bu işle uğraşmaya devam ettim. 19 yaşımdan beri ud yapıyorum. Yaklaşık 43 senedir ud yapıyorum”dedi.

Karaoğlu; “ Sivas’ta değişik muhitlerde atölyelerim oldu bugüne kadar 400’e yakın ud yaptım ve mesleğimi seviyorum. 2003 yılında karayollarından emekli olduktan sonra da kendimi tamamen bu işe verdim, çünkü bir meşgalesi olmayan yapacak bir işi olmayan insan gün gün tükenir biter. Bugün 62 yaşındayım ve beni bu iş ayakta tutuyor sürekli bedenim hareket halinde çok şükür iyiyim yani. Ayrıca insan boş boş nereye kadar oturabilir ki herkesin mutlaka sevdiği bir iş bir el becerisi kazanması gerek diye düşünüyorum”ifadelerini kullandı.

Mesleğe ilginin olmadığını aktaran Mustafa Karaoğlu; “ Şimdi tüm diğer sanatkar arkadaşlar gibi bizimde sıkıntımız aynı, mesleğe sanata ilgi kalmadı. Eskiden babalar çocuklarını getirirdi yaz tatillerinde bir iş öğrensin çocuğu bir el becerisi kazansın diye ama günümüzde makineleşme artınca, beklenti ve istekler değişince birçok el sanatında olduğu gibi bizde de çırakta kalmadı kalfa da. Tek başıma götürebildiğim kadar yapabildiğim kadar bu işi yapmayı düşüyorum”diyerek açıklamasını sonlandırdı.