Kayseri’nin Kültepe Kaniş-Karum Ören Yeri, 6 bin yıllık geçmişi ve Anadolu tarihinin başladığı yer olarak kabul edilen önemini koruyor. Bu antik bölgedeki kazılarda, özellikle ticari hayat hakkında değerli bilgiler sunan tabletler bulunmuştu. Şimdi, yapılacak yeni proje ile daha önce gözle görülemeyen ağaç, kemik ve toprak kalıntıları analiz edilerek, bilinmeyen birçok bilgi gün yüzüne çıkarılacak.

Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu’nun Başkanlığında Süren Kazı Çalışmaları

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın öncülüğünde ve Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle yürütülen kazı çalışmalarının başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, bu yılki çalışmalar hakkında önemli bilgiler verdi. Kültepe’deki kazılarda ortaya çıkarılan tabletler, Anadolu’nun tarihini aydınlatırken, İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ünal Akkemik’in başlatacağı yeni proje, ağaç, kemik ve toprak kalıntılarının analizini içeriyor.

Yeni Proje ile Elde Edilecek Bilgiler

Kayseri’de 10 Yıl Hapis Cezası Bulunan Şahıs Yakalandı Kayseri’de 10 Yıl Hapis Cezası Bulunan Şahıs Yakalandı

Prof. Dr. Kulakoğlu, yeni projeyle birlikte, "Bu sene yaptığımız çalışmalar sırasında arkeolojinin dışında arkeolojiyle bağlanabilecek birçok çalışma yapıldı. İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ünal Akkemik’in bölgede yaptığı ağaç fosilleri çalışması bu kapsamda önemli. Kültepe’deki yanmış ağaçlar ve ahşap dokular da inceleme fırsatı buldu. Yeni projede, Kültepe’de mevcut olan veya korunmuş ağaç türlerinin incelenmesi ve dendrokronolojik çalışmalar yapılacak," dedi.

Dendrokronoloji, ağaç halkalarının sayılarak iklim değişikliklerinin tespit edilmesini sağlayan bir bilim dalıdır. Bu bilim dalı, geçmişteki iklim koşulları ve bitki örtüsü hakkında bilgi verirken, kemik ve toprak kalıntıları da bölgenin faunasını ve florasını anlamada katkı sağlayacak.

Gözle Görülmeyen Veriler ve Bilimsel Katkılar

Kültepe kazılarında genellikle ticaretle ilgili yazılı belgeler öne çıkıyor. Ancak, "Tabletlerin söylemediği, arkeolojik olarak gözle göremediğimiz veriler var. Botanik, bitki, toprak ve kemik kalıntıları gibi görünmeyen veriler de önemli bilgiler sunuyor," diyen Prof. Dr. Kulakoğlu, bu verilerin ağaç ve bitki örtüsü ile eski çağlarda bu coğrafyada yaşamış hayvanlar hakkında bilgi vereceğini belirtti.

Kaynak: iha