Kayseri'nin Kültepe Kaniş-Karum Ören Yeri'nde devam eden kazılarda, Anadolu tarihini 6 bin yıl öncesine dayandıran önemli arkeolojik bulgular gün yüzüne çıkarıldı. Bu yılki kazılarda elde edilen yeni verilere göre, günümüzden 4 bin 200 yıl önceki anıtsal yapıların yıkılmasına neden olan felaketin iklim değişikliği ile bağlantılı olabileceği öne sürüldü.

Kültepe-Kaniş-Karum Ören Yeri Kazı Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, bu yılki kazılarda yaptıkları çalışmaların ilk sonuçlarını paylaştı. Prof. Dr. Kulakoğlu, "Bu felaketin sebepleri arasında büyük ihtimalle iklimle ilgili sorunlar olması gerekiyor. İklim değişikliğine bağlı olarak bu felaketin geldiğini söyleyebiliriz. Ancak bu, henüz ilk sonuçlar; daha detaylı incelemeler yapıldıktan sonra kesin bir duyuru yapacağız" dedi.

Kayseri-Sivas kara yolu üzerinde yer alan Kültepe'deki kazılar, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın öncülüğünde ve Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin destekleriyle devam ediyor. Prof. Dr. Kulakoğlu, 3 çeyrek asırdır süren kazı çalışmalarının bu yıl da yoğun şekilde sürdüğünü ve tahminen Kasım ayına kadar devam edeceğini belirtti. Kazıların, Kültepe’nin Tunç Çağı'ndaki rolünü aydınlatmaya yönelik olduğunu ifade eden Kulakoğlu, "Bu yıl özellikle Tunç Çağı'nın hem başı hem de sonuyla ilgili sorularımıza cevap bulmayı hedefledik" şeklinde konuştu.

Tüp Patlaması Sonucu Hasar Gören Ev Onarıldı Tüp Patlaması Sonucu Hasar Gören Ev Onarıldı

Prof. Dr. Kulakoğlu, ayrıca Kültepe'de 7 bin yıl öncesine kadar uzanan tarihle ilgili veriler topladıklarını da açıkladı. "Kültepe, sadece Tunç Çağı değil, öncesi hakkında da bilgi veren tabakalarla dolu. Bu yıl kalkolitik döneme ait önemli bulgular elde ettik. Kültepe’nin tarihi, günümüzden 7 bin yıl öncesine kadar uzandığını gösteriyor" dedi.

Kaynak: iha