Bengi Nehir Aktoy ve Buse Betül Taş’ın geliştirdiği ‘Bitkilere Şifa Olsun Projesi’ takdir topladı. Evlerde sık kullanılan ilaçlarla bitkiler üzerinde deneyler yapan genç öğrenciler ilaçların bitkilerin üzerindeki olumlu veya olumsuz etkilerini ortaya koydu. Öğretmenleri Mehmet Gülen eşliğinde projelerini tamamlayan öğrenciler, Evde sıklıkla kullanılan ve genellikle son kullanma tarihi geçtiği için çöpe atılan ilaçların bitkilere olumlu etki yapıp yapmayacağını gözlemlemek adına proje geliştirdiklerini söyledi.
Çöpe atılan ilaçların bitkiler üzerindeki olumlu ve olumsuz etkilerini gözlemlediklerini aktaran Nehir Aktoy ve Buse Betül Taş çöpe atılan ilaçların geri dönüşümünü sağlamak amacıyla proje geliştirdiklerini bazı ilaçların bitkiler üzerinde olumlu sonuçlar verdiğini aktardı.
Şimdilik bitkiler üzerinde 3 ilacı test ettiklerini aktaran Taş, “Ferrum, Arveles ve Aferin gibi ilaçlarla çözeltiler hazırladık. Aynı günde ekilen ve aynı boyda olan domates fidelerine elde ettiğim karışımlarla suladık” dedi.
Belirli bir süre sonra bitkilerle olumlu ve olumsuz değişimlerin yaşandığını gözlemlediklerini aktaran Taş: “Deneyin sonucunda Ferrum dediğimiz demir ilacının bitkinin boyunu uzatmasında etkili rol aldığını gördük. Deneyimizin sonucunda Arveles suyu ile beslenen bitkinin normal minarelli suyla beslenen bitkiye göre yapraklarının daha büyük olduğunu ve yaprak sayısının daha fazla olduğunu gözlemledik. Aferin adlı soğuk algınlığı ilacının ise bitkiyi öldürdüğünü gördük. Yani bitkiye bir gün Ferrum bir gün Arveles ilacının içinde bulunduğu karışımla sularsak bitki hem büyür hem de bitkinin yaprak sayısı artar” ifadelerini kullandı.