MEHMET TIRPAN
Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin yeni nesil bir üniversite olduğunu, akademik bilgilerin ticarileşmesini sağlayan üniversitelerin yeni nesil üniversiteler olarak adlandırıldığını söyledi.
Laboratuvar ortamında geliştirilen akademik çalışmaların ürüne dönüşmesi ve ticarileşmesini sağlayan üniversitelerin günümüzde oldukça önemli olduğuna vurgu yapan Rektör Kul, “Yeni nesil üniversite olarak adlandırdığımız üniversitelerin eğitim modelinin de yeni olması gerekiyor. Günümüzde halen geçmişten günümüze kadar gelen eski eğitim modelleri var. Yeni nesil üniversiteler dijital çağın içerisinde büyüyen gençlere eğitim verecek şekilde planlanması lazım. Günümüzde eğitim dijital materyallerle, yazılımlarla, simülasyonlarla hatta sanal gözlüklerle verilebilecek bir ortama doğru gidiyor.” dedi.
Eğitim yanı sıra sektörle çalışan bir üniversitenin daha fazla başarı elde ettiğini de sözlerine ekleyen Kul, “Öğrencilerimize her ne kadar güzel eğitim versekte sektörlerle uyum içerisinde olmamız lazım. Çeşitli sektörlerdeki mühendis ihtiyacını sektörle birlikte belirleyip, öğrencilerin 4 yıllık eğitimini ilgili sektörle planlıyoruz. Hatta derslerin nasıl olması gerektiğini dahi ortak tespit edip, öğrencilerin eğitimlerini günümüz teknolojisine ilişkin veriyoruz. Savunma, Uçak, elektrik ve elektronik mühendislerini günümüz şartlarına göre mezun edip onların ciddi öneme sahip teknik elemanlar olarak yetişmelerini arzuluyoruz ve bu doğrultuda planlamalar yapıyoruz. Organize Sanayisinde iş adamları ile işbirliği içerisinde olarak projeler geliştiriyoruz. Demirağ OSB’de yapılan büyük bir yatırımın projesinin danışmanlığını ve yürütücülüğünü yapıyoruz. Yeni nesil Üniversite modeli sanayi ve üretimle iç içe diyebiliriz. Hem sektörün ihtiyacı olan donanımlı mühendisler yetiştiriyoruz hem de ARGE çalışmaları yaparak şehrimize katkı da bulunuyoruz. Bu kapsamda da başlayan ve devam eden projelerimiz var. Akademisyenlerimizin neredeyse tamamında özel sektör tecrübesi var. Akademisyenlerimiz özel sektördeki çalışma mantığını biliyor. Özel sektör bilindiği için öğrenciye gerçek hayatı ve işleyişi anlatabiliyor. Ya da öğrenci kendi işini kuracağı zaman yapılması gereken neler ise bu tecrübeye sahip olabiliyor. Bu durum öğrencilerimiz için büyük bir fırsat oluyor. Özel sektöründe tecrübesi öğrencilere aktarılmış oluyor. Nitelikli seçkin bir akademik kadromuzla öğrencilerimizi geleceğe hazırlıyoruz ve onların ileriye dönük adım atmalarına veya savunma sanayinde istihdam edilmelerine yardımcı oluyoruz. 4 bölümümüzün tamamı dolu. Öğrencilerimizde nitelikli ve başarılı.” ifadelerini kullandı.