Son günlerde sık sık duyduğumuz ve sürekli reklamlarını izlediğimiz sizlerden gelen sorular arasında kripto paralardan bahsedelim nedir ne değildir:

Kripto para satın almak istediğinizde öncelikle seçeceğiniz bir kripto para platfomunda online hesap açarak hesabınıza yatırım yapmak istediğiniz tutarı aktarmanız gereklidir. Platformun alım satım arayüzünüzü indirerek seçeceğiniz kripto parayı online olarak satın alabildiğiniz gibi bir arkadaşınızın cüzdanınıza kripto para transfer etmesini sağlayarak da satın alabilirsiniz. Ayrıca yukarıda anlatıldığı gibi kripto para madenciliği yaparak da kripto para sahibi olabilirsiniz.

Kripto para satın alacağınız platformu seçerken güvenlik, şefaflık, komisyonlar ve işlem ücretleri, ve mevcut pariteler (sunulan altcoinler) ve benzeri kriterlere dikkat edilmesi önemlidir.

Türkiye’de aralarında BtcTurk, StormGain, OKEx, Binance, Paribu gibi önde gelen kripto para borsalarının da bulunduğu 20 civarında kripto para alım-satım platformu bulunmaktadır.

Kripto para satın almak istiyorsanız önce en güvenilir ve sizin için en uygun olan kripto para platformunu araştırmanız gereklidir.

En iyi kripto para platformunu seçerken aşağıda sıralanan kriterelere dikkat etmeniz önemlidir:

  • Güvenlik altyapısı
  • Arayüz kullanım kolaylığı
  • Canlı destek
  • İşlem gören altcoinler
  • Komisyon ve işlem ücretleri

Kripto para ile neler yapılabilir?

Kripto para, kripto parayla ödeme kabul eden kişi veya kuruluşlara şeffaf, güvenli, aracısız ve ücretsiz ödeme yapabilmenizi, güvenli online alışveriş yapabilmenizi veya yatırım yapabilmenizi sağlar.

  1. kripto paralarını hesabında tutmayı tercih ederken bazıları da kripto parayı ödeme aracı kullanarak harcamak istiyor. Kripto parayı ödeme aracı olarak kabul eden kuruluşlar ve ülkelerin sayısı hergeçen gün arttıkça kripto paraların kullanım alanı da genişlemektedir. Örneğin, kripto para kullanarak online seyahat şirketlerinden uçak bileti veya tatil paketi, Microsoft, Amazon ve benzeri şirketlerden bilgisayar ve web hizmetleri satın alabilirsiniz. Kripto paraların yaygın olarak kabul gördüğü ABD’de ve bazı Avrupa ülkelerinde kripto paraların pek çok alanda alternatif ödeme aracı oarak kullanıldığı söylenebilir. Türkiye’ye gelince, sayıları giderek artan, eczane, eğlence mekanı, emlak ofisleri gibi ticari işletmeler kripto parayı ödeme aracı olarak kabul etmektedir. Türkiye’de 20’den fazla kripto para borsası bulunuyor ve bu borsaların işleyişi için gerekli yasal çerçevenin SPK tarafından tamamlanması bekleniyor.

Kripto para kullanarak, ithalat vs gibi amaçlarla yurt dışına yapılan döviz transferlerinin daha kolay, güvenli ve komisyon ödemeden yapılmasını sağlar.


En yaygın kripto paralar

Kripto paraların ilk kullanıma başlanmasından bu yana geçen yaklaşık 12 yıl içinde çok sayıda kripto para üretildi. Halen aktif olarak kullanılan kripto paraların sayısının 1000 civarında olduğu ve her geçen gün yeni kripto paraların kullanıma açıldığı biliniyor. Ancak bu kripto paralar arasında en çok işlem görenler sınırlı sayıdadır:

İlk geliştirilen kripto para olarak anılan bitcoin yüksek fiyatına rağmen en popüler dijjtal para olma özelliğini koruyor. Amazon, Google Play gibi online alış veriş sitelerinde kullanılabilen Bitcoin bir yatırım aracı olarak da görülmektedir. İlk piyasa sunulduğu 2009 yılında USD 0.003 civarında olan bitcoinin değeri Aralık 2017 ‘de tarihi zirvesini görerek USD 20.000’ye yaklaştı. Fiyatı oldukça volatil seyreden Bitcoin halen USD 11.000 civarında işlem görüyor.

  • Ethereum – ETH, 2015 ‘te piyasa sunuldu
  • Ripple – XRP, 2012 yılında piyasaya sunuldu
  • Litecoin – LTC, 2011 yılında piyasaya sunuldu -
  • Tether – USDT, 2014 yılında piyasaya sunuldu