Konya'da, kış aylarında artan grip salgınları nedeniyle vatandaşlar bağışıklık sistemlerini güçlendirmek için turşu ve turşu suyuna yöneliyor. 80 çeşit turşu üreten Selman Kozan, turşunun sağlık açısından faydalarını vurgulayarak, "Turşu veya turşu suyu, gribal enfeksiyonlarda boğaz ağrılarına, ağız yaralarına ve öksürüğe çok faydalı" dedi.

Konya'da Trafik Kazası: 1 Yaralı Konya'da Trafik Kazası: 1 Yaralı

Son dönemlerde solunum yolu enfeksiyonlarında artış yaşanması, özellikle çocuklar ve bağışıklık sistemi zayıf olan bireylerde hastalıklara yol açıyor. Bu durum, hastanelerde de yoğunluk oluşturuyor. Bağışıklığını güçlendirmek isteyen birçok vatandaş, Türk sofralarının vazgeçilmezi olan doğal turşuya yöneliyor.

Turşu kurulumunda dikkat edilmesi gereken noktaları aktaran Kozan, “Mevsim geçişleriyle birlikte soğuk algınlığı salgınları artmaya başladı. İşçilerimiz, ‘öksürüyorum, boğazım ağrıyor, ne yapmamız lazım’ dediğinde, onlara turşu ve turşu suyu öneriyorum. Bu ürünler bağışıklık sistemini güçlendirir” diye belirtti.

Kozan, turşunun birçok faydasının olduğunu, özellikle farklı turşu çeşitlerinin sağlık açısından daha etkili olabileceğini ifade etti. “Biber, salatalık gibi klasik turşuların yanı sıra bamya, acur ve kapari turşusu gibi farklı çeşitler de mevcut. Kapari turşusunun şeker hastalığına, MS hastalığına ve safra kesesindeki taş sorunlarına faydası var” diye ekledi.

Turşuların tamamının yüzde yüz doğal olduğunu belirten Kozan, "İçerisinde katkı maddesi yok. Eski usul, el yapımı turşular kuruyoruz. 200 litrelik fıçılarda, tarladan topladığımız ürünlerle yapıyoruz" dedi.

Kaynak: iha