Ankara'nın Kızılcahamam ilçesinde bulunan Soğuksu Milli Parkı'nda açan dağ lalesi, bölgenin güzelliğine güzellik katıyor. Türkiye'nin endemik bitki türleri listesi yer alan ve yılda 15 gün görülen bu nadide çiçeği, bahar aylarında doğaseverleri cezbediyor.

Eğimli dik andezit kayaçların olduğu yerde yetişen dağ lalesi, kendine sahip rengi ile hayranlık uyandırıyor. Her yıl genellikle Nisan ayında ortaya çıkan çiçekler, fotoğraf tutkuları tarafından da yoğun ilgi görüyor.

Başka iklim ve şartlarda yetiştirilemeyen dağ lalesi, bilinçsiz kişiler tarafından koparılıp soğanları taşındığı için her yıl daha da az bir alanda yetişiyor. Samrı Tepesinden drone ile görüntülenen laleler görenleri hayran bırakıyor.

“Misafirlerimizin dağ lalesini görmek için son iki haftası kaldı”

Kızılcahamam Belediye Başkanı Süleyman Acar, şehrin güzelliklerinden olan ve senede 2 hafta kendisini gösteren Dağ Lalesi için, “Misafirlerimiz bu dağ lalesini görmek için son iki haftası kaldı. Bu sene de bir çıktığı için ilçemizi bu sebeple ziyaret eden bir sürü hemşehrilerimiz var. Yine Ankara’dan gelen, Türkiye’nin değişik yerlerinden gelen misafirlerimiz de var. İlçemizin bir sürü güzelliğiyle beraber bu dağ lalesi ilçemize bir endemik olduğu için bir güzellik katıyor. Bütün misafirlerimizi, Kızılcahamam Milli Parkı içerisinde bu bölgeye bekleriz” ifadelerini kullandı.

“Bu bitki endemik bir bitki, sadece bulunduğu yerde yetişebiliyor”

Otellerde Doluluk Oranı Yüzde 80'e Ulaştı Otellerde Doluluk Oranı Yüzde 80'e Ulaştı

Kızılcahamam Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Mecit Bal ise dağ lalesinin endemik bir bitki olduğunu ve sadece bulunduğu yerde yetişebildiğini vurgulayarak, koparılmaması ve soğanlarının değiştirilmemesi gerektiğini söyledi. Bal, “Laleyi binlerce kişi, görmeye geliyor. Biz de elimizden geldiği kadar tanıtmaya çalışıyoruz. Burası milli parkımızın içinde Samrı Tepe’de daha çok yürüyerek gelebilecekleri bir yer. Milli Parkımızın girişinden Soğuksu çevre yoluna yürüyerek geldikleri zaman rahatlıkla Samrı Tepe’de görebilecekleri endemik bir bitki dağ lalesi. Kızılcahamam’ın önemli bir değeri. Çünkü doğaseverler, botanikseverler endemik bitkimiz dağ lalesini bir ay boyunca görebiliyorlar maalesef. Belli bir süre sonra soluyor. Yüzlerce Türkiye’nin değişik yerlerinden hatta dünyanın değişik yerlerinden bilip gelip fotoğraflıyorlar. O görsel şölene eşlik ediyorlar biz de memnun oluyoruz. Yalnız bazı isteklerimiz olacak. Bu bitki endemik bir bitki. Sadece bulunduğu yerde yetişebiliyor. Koparılıp bir saksı ya da daha başka bir yerde yetişmiyor. Buraya özgü bir bitkidir, kesinlikle koparılarak soğanı götürülerek başka bir yerde yetişmiyor” şeklinde konuştu.

Kaynak: iha