Son zamanlarda çokça karşımıza çıkan sorulardan

          Bir evin kiralama aşamasında çift taraflı imzalanan kira sözleşmesi hem kiracının hem de ev sahibinin haklarını koruyor olsa da, ilerleyen zaman içerisinde birtakım anlaşmazlıklar yaşanabiliyor.

Ev sahipleri ve kiracılar arasında yaşanan sorunların başında hangi masrafların kiradan düşeceği, hangi masrafları ev sahibinin veya kiracının karşılamakla yükümlü olduğu geliyor.

Ev sahibi tarafından karşılanan masraflar

Evin demirbaşı olan ısıtma, soğutma sistemlerinde meydana gelen arızalara ait masraflar, elektrik tesisatı, su tesisatı gibi tesisatlarda oluşabilecek arızalar, iç cephe duvarları ve dış cephe duvarlarında meydana gelebilecek olan dökülmeler ev sahibi tarafından karşılanması gereken masraflardır. Kira sözleşmesinde bu konular net olarak belirtilmediğinde ödeme konusunda sıkıntılar yaşanabilir.

Asansör, dış cephe boyanması gibi apartman gideri olarak tanımlanabilecek giderleri kiracı ev sahibinden temin edebilir. Ev içinde meydana gelen sıva dökülmesi, kapı, lamba vb. armatürlerin kırık olması durumunda kiracı bu masrafları ev sahibinden talep edebilir veya anlaşarak kiradan düşebilir.

Kiralık evde kombinin bozulduğu ve kiracının ev sahibine bilgi vermeden acilen kombinin onarımını yaptırdığı bir senaryoda; kiracı masrafı faturalandırarak kiradan düşme hakkına sahip bulunuyor. Böyle bir durumda ev sahibinin itirazı söz konusu olduğunda ise, kiracının hukuki yola başvurması mümkün.

Kanunda konuyla ilgili öne çıkan bir başka maddede (Madde 303) ise  “Kullanımla alakalı olmak şartı ile öngörülen veya öngörülemeyen tüm yan giderleri, kiraya veren karşılamak ile yükümlüdür.” yazıyor.

Kiracıya ait masraflar

Kiracı; kendi kullanmış olduğu elektrik, su, doğal gaz gibi abonelik işlemleri gerektiren temel ihtiyaçları için abonelik masraflarını ödemek zorundadır. Mülk sahibi sadece mülk kullanımını kiraya vermiş olduğu için mülk dışında yapılacak masraflar kiracının ödeyeceği masraflar arasında yer alır. Ayrıca; ısıtma ve soğutma tesisatları ile ilgili yapılması gereken bakımları kiracı yaptırmamış ise oluşacak arızaların masrafları da kiracıya ait olacaktır.

Kiracı yapmakla yükümlü olduğu bakımları ve abonelikleri yaptırmadığında veya iptal ettirmediğinde oluşacak yükümlülük kiracıya aittir. Ayrıca gayrimenkul içinde yer alan kapı, avize, duş kabini gibi demirbaşlarda oluşacak zararları tazmin etmekle yükümlüdür. Kiracı tarafından ödenmesi gereken masraflar arasında aidat, haftalık ve aylık temizlik ücreti gibi masraf kalemleri de yer alır.

Kiracı hangi masrafları öder?

Kiracı, bir evi kiralamadan önce ödeyeceği temel masrafları bilmelidir. Depozito, kira bedeli, eve ait abonelik bedelleri ve isteğe bağlı olarak yapılan renk, tasarım değişikliklerine ait masraflar  kiracının ödeyeceği masraflar arasında yer alır.

Kiracının yaptığı masraflar; sadece kiracının kullanımı ve rahatı için yapılan masraflar olduğu için ev sahibi tarafından kiracıya ödenmez. Bu masraflar her kiracı tarafından yapılması gereken ve kiracı yükümlülüğünde olan masraflardır.