Konya’da yaşayan Kıbrıs Barış Harekatı gazisi Mehmet Hikmet Akar, harekatın 50. yıldönümünde yaşadıklarını anlatarak, Kıbrıs’taki Türklerin haklarını savunmanın gururunu 50 yıldır taşıdığını belirtti.
"Girne'ye Ayak Bastığımızda..."
71 yaşındaki Kıbrıs Gazisi Mehmet Hikmet Akar, harekata katıldığı dönemde Osmaniye 57. Piyade Alayında askerdi. 16 Temmuz günü alayda alarm verildiğinde, önce Mersin’e, oradan da Kıbrıs’a gideceğinden habersiz olarak gemiye bindirildi. Akar, harekat emrini gemide öğrendiğini ve 20 Temmuz sabahı Girne’ye çıkarma yaptıklarını anlattı. İlk gün Beşparmak Dağları eteklerine kadar ilerleyen Akar ve arkadaşları, ikinci gün arkadaşının şehit oluşuna tanık oldu. Akar, gençlerin Kıbrıs Barış Harekatı ve Kore Savaşı gibi tarihi olayları yeterince bilmediğini belirterek, bu konuların okullarda ders olarak işlenmesi gerektiğini vurguladı.
"Orada Bulunmak ve Savaşmak Bir Gurur Vesilesi"
Akar, Kıbrıs Barış Harekatı’na giderken yaşadıklarını şöyle anlattı: “Kıbrıs Barış Harekatı olduğunda Osmaniye 57. Piyade Alayında askerdim. 16 Temmuz günü alarm oldu ve bizi Mersin’e getirdiler. Kıbrıs’a gideceğimizi kimse bilmiyordu. Gemiler çok yavaş ilerliyordu ve 20 Temmuz sabahı Girne’ye ayak bastık. Beşparmak Dağlarının eteklerine kadar ilerledik. Düşman, dağlardan sahile bomba atıyordu ve alay komutanımız taarruz hazırlığı yaparken şehit oldu. Ertesi gün ise arkadaşım Adem Erim şehit düştü.”
"Savaşmanın Gururu"
Kıbrıs’ta savaşmanın ve Türklerin haklarını savunmanın kendisi için büyük bir gurur kaynağı olduğunu belirten Akar, “Oradaki Türkler, bizi alkışlayarak memnuniyetlerini dile getiriyorlardı. Orada bulunmak ve savaşmak benim için bir gurur vesilesiydi. Açlık, susuzluk ve yoğun ateş altında sadece savaşmayı düşünüyorduk. Boş kaldığımızda ise ailemizi hatırlıyorduk. Bu savaşların okullarda ders olarak gösterilmesi gerektiğini düşünüyorum. Kore’deki amcalarımız Güney Kore Cumhuriyetini kurdular, biz ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetini. Bunların hepsi gurur verici kahramanlıklar” dedi.
"Tarihi Olaylar Okullarda Ders Olarak İşlenmeli"
Akar, gençlerin bu tür tarihi olayları daha iyi anlayabilmesi için okullarda ders olarak işlenmesi gerektiğini savunarak, “Kore Savaşı ve Kıbrıs Barış Harekatı gibi olayların ders olarak okutulması gerekiyor. Bu savaşlar, milli gururumuzu ve kahramanlıklarımızı anlatıyor” diye ekledi.