MEHMET TIRPAN

Sivas’ın kenevir ekilebilen iller arasında alınmasına yönelik yapılan girişimlerin olumlu sonuç vermesinin ardından ekimi ilk yıl rekor seviyede yapılan kenevir ekimi her geçen yıl azalıyor. Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, kenevir ekimine çok hızlı başlandığını, birilerinin gidip bölgeye sürekli fotoğraf çekinip paylaşımlara bulunduğunu ama ekimlerin sonunun gelmediğini savundu.

Sivas’ın kenevir ekilebilir iller arasına alınması ile birlikte ilk yıl kapsamlı olarak sadece geçen yıl Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ile ortaklaşa kenevir ekildiğini hatırlatan Başkan Çetindağ, “Kenevir ekimi ile ilgili mesafe kat edemedik tam tersine kenevir ekiminde ciddi bir düşüş yaşandı. Bu konuda çiftçileri de ikna edemedik. Bu yılda sadece 37 dönüm Hocabey Köyü’nde ekim yapıldı. Kenevir konusunu çiftçimize ve Tarım İl Müdürlüğü personelimize anlatamadık. Cumhurbaşkanımızdan kenevir sözünü aldık ilk dönem ekim yapıldı sonra 37 dönümle sınırlı kaldık. Jandarma, Ziraat Odası ve Tarım İl Müdürlüğü ile bu konuda ortaklaşa bir koordine de yapamadık. Kenevirin işlenmesine yönelik ilimizde bir fabrikada kuruldu. Kenevirin yağını da çıkardı. Kenevirin pazarlamasını da yapmaya başladı. Ama yeterli kadar üretim yok. Kenevir aslında çok önemli bir bitki. Dünyada en çok Fransa’da üretiliyor. 2023 yılında kenevir ekiminin üzerine çok fazla gidilmesi lazım.” dedi.

Çiftçilere toprak analizlerini yaptırmaları konusunda tavsiyelerde de bulunan Başkan Çetindağ, “Cumhuriyet Üniversitemizde toprak analizi laboratuvarı var. Çiftçilerin topraklarını analiz ettirmesi için odamızla üniversite arasında protokol de imzalandı. Çiftçilerimiz toprak analiz laboratuvarımız var mı diye sürekli soruyor. Üniversitemizde profesyonel bir şekilde toprak analizlerini yapabiliyor. Çiftçilerimiz istedikleri zaman hocalarımızın gözetiminde analizlerini yaptırabilirler. Çiftçilerimize sürekli söylüyoruz toprak analizlerini yaptırın ve ona göre ekim yapın diye ancak istediğimiz seviyede değiliz. Çok cuzi bir rakamla yapılan analizlerin ardından toprağın neye ihtiyacı olduğu tespit edilerek daha verimli ürün elde etmek adına eksiklikler çeşitli yollarla giderilebilir. Bu konuda çiftçilerimizin daha duyarlı olmalarını önererek toprak analizlerini yaptırmalarını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.