HANİFE KANAT

Eğitim-Sen Sivas Şube Başkanı ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) dönem sözcüsü İbrahim Kılıç, geçtiğimiz hafta Bartın Amasra’da meydana gelen maden patlaması sonu hayatını kaybeden 41 maden işçisini anmak için Tarihi Kent Meydanı’nda basın açıklaması yaptı.

Saygı duruşu ile başlayan programda Başkan İbrahim Kılıç’a KESK üyeleri eşlik etti.

Anıları önünde saygı ile eğiliyoruz diyerek konuşmasına başlayan Kılıç; “Yine göz göre göre, bağıra bağıra gelen bir katliamla sarsıldı koca ülke. Alınmayan önlemler, yok sayılan raporlar ve işin ehli uzmanların uyarılarının dikkate alınmaması, bundan tam bir hafta önce, 41 maden emekçisini kopardı yaşamdan Bartın’da. Her ne kadar ülke bültenleri, internet siteleri koca koca puntolarla, ‘Maden Kazası’ ifadesini kullanmış olsalar da bunun bir kaza olmadığını bizler biliyor ve bütün dünyaya haykırıyoruz. Bu bir kaza değil katliamdır. Tıpkı Soma’da olduğu gibi, tıpkı Ermenek’de olduğu gibi. Bu iş bilmez liyakatsız kadroların, umursamaz tavırları nedeniyle gelecekte yaşanacak olan diğer katliamlar gibi.” ifadelerini kullandı.

Sayıştay raporuna değinen Kılıç; “Türkiye Taş Kömürü Kurumu 2019 yılı Sayıştay raporunda açıkça belirtilmiş olan; ‘Amasya Maden Ocağı’nda, -300 metreye ulaşıldığı, bundan kaynaklı olarak, çalışılan kömür damarlarında gaz seviyesinin arttığını, ani gaz degaj ve grizu patlaması riskinin yüksek olduğu ve bütün bu riske rağmen, işçi sayısının da tehlike arz edecek kadar azaltıldığı, bu yüzden de gerçekleşen arıza ve teknik sorunlara vaktinde müdahale edilemediği’ şeklindeki ifadeler, 41 emekçinin ölümünü, hiçbir şüpheye yer vermeyecek ölçüde açıklanmaktadır. Görünmektedir ki, ‘daha fazla kömür için, daha derine’ diyerek maden emekçileri, 300 metre derinliğindeki karanlık delhizlere, kendi mezarlarına gönderilmişlerdir. Ancak, emekçiye kendi mezarını kazdıran, işin ehli teknik kadroların ölçüm ve değerlendirmelerini ve işçilerin kendi deneyimlerinden doğan endişelerini görmezden gelen herkes; yaptığının bedelini hukuk karşısında ödeyecektir.” dedi.

ÇOK CİDDİ İHMAL KAYITLARI VAR

Enerji Bakanı Fatih Dönmez’in sorumsuzca davrandığını belirten İbrahim Kılıç; “Sayıştay’ın 3 yıl önceki raporlarına yansıyan salt endişelere ve patlama sonrası Maden Mühendisleri Odası tarafından hazırlanan rapordaki çok ciddi ihmal kanıtlarına rağmen, siyasi iktidarın işi kadere ve fıtrata bağlaması ve Enerji Bakanı’nın ‘ihmal yok’ demesi, bir dehşet örneğidir, sorumsuzluktur. Bu sorumsuz yaklaşım ve korumacı tutum, ülkedeki emek yoğun sektörlerde sürüp giden iş cinayetleri ve kitlesel emekçi katliamları için açık birer davetiyeden öte değildir.” diye aktardı.

Sorumluların cezalandırılmadığını söyleyen Kılıç; “13 Mayıs 2014 tarihinde, Manisa Soma’da yaşanan ve 301 maden emekçisinin ölümü ile sonuçlanan katliam sorumlularından şu anda tek bir tutuklu sanık bile bulunmazken, Soma mağduru ailelerin avukatlarının tutuklu olduğu bir ülkede Bartın maden katliamı da ört bas edilecektir. Buna izin vermiyoruz, vermeyeceğiz.” açıklamasını yaptı.