Sivas Haberleri
SİVAS
00:00:00
Sahur vaktine kalan
Sivas
Kapalı
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
36,6742 %0.16
39,9880 %0.32
Ara
Sivas Memleket Kayseri Yeni Salgın Dikkat!

Yeni Salgın Dikkat!

ENFEKSİYON HASTALIKLARI VE KLİNİK MİKROBİYOLOJİ UZMANI PROF. DR. YASEMİN ERSOY, YAZ İSHALLERİNİN ÖLÜME KADAR İLERLEYEBİLEN AĞIR TABLOLARA YOL AÇABİLDİĞİNE DİKKAT ÇEKEREK, “KAYNAĞI BİLİNMEYEN SULARI İÇMEYİN. EL HİJYENİNE ÇOK DİKKAT EDİN. GÜVENLİ GIDA HAZIRLAMA KURALLARINA UYUN” DEDİ.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Yasemin Ersoy, yaz aylarında sıkça görülen ishallerin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek, "Kaynağını bilmediğiniz suları içmeyin, el hijyenine dikkat edin ve güvenli gıda hazırlama kurallarına uyun" dedi.

Acıbadem Kayseri Hastanesi'nden Prof. Dr. Yasemin Ersoy, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl 443 binden fazla çocuğun ishal nedeniyle hayatını kaybettiğini hatırlatarak, ishalin önemini vurguladı. "Özellikle yaz aylarında sıcak havaların artışıyla birlikte güvenli olmayan gıdaların tüketimi, güvenli olmayan su kaynaklarının kullanımı ve seyahat ile ilişkili ishaller artmaktadır" dedi.

Yaz ishallerinin bakteriyel, viral veya parazitik nedenlerden kaynaklanabileceğini ifade eden Prof. Dr. Ersoy, bu etkenlerin içme veya kullanma suyu ve gıdalara bulaşmasıyla ortaya çıktığını belirtti. Ayrıca, hasta kişilerin doğrudan ya da dolaylı yollarla, özellikle eller yoluyla diğer insanlara virüs bulaştırabileceğini, sıcak havalarda sağlıksız su birikintileri, iyi dezenfekte edilmemiş havuzlar ve kanalizasyon karışan denizlerin de risk taşıdığını söyledi.

“Güvenli Gıda İçin 5 Anahtar”

Dünya Sağlık Örgütü'nün "sağlıklı gıda için 5 anahtar" önerisine dikkat çeken Prof. Dr. Ersoy, bu maddeleri şöyle sıraladı:

  1. Temizlik: Yemek öncesi ve hazırlık sırasında ellerin yıkanması, ortamın ve kullanılan malzemelerin temiz olması ve gıdaların hayvanların temasından korunması gereklidir.
  2. Çiğ ve Pişmiş Gıdaların Ayrılması: Çiğ et, tavuk, balık gibi gıdaların pişmiş gıdalardan ayrı tutulması, kullanılan malzemelerin de ayrı olması önemlidir.
  3. Doğru Pişirme: Et, tavuk, balık gibi gıdaların doğru şekilde pişirilmesi gereklidir. Büyük et parçalarının iç kısımlarının da yeterli sıcaklığa ulaşması sağlanmalıdır.
  4. Doğru Saklama: Gıdaların tüketilene kadar doğru sıcaklıklarda saklanması önemlidir. Pişirildikten sonra iki saatten fazla oda sıcaklığında bırakılmamalı, 5 derece altında saklanmalı ve gerektiğinde tekrar 60 derece üzerinde ısıtılmalıdır.
  5. Güvenli Su ve Gıdalar Kullanımı: Sebze ve meyvelerin temiz su ile yıkanması, bozulmuş veya çürük kısımların temizlenmesi gereklidir.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *