Covid 19 salgını sürecinde yaşamımızda pek çok durumu değiştirdik. Bu değiştirme, sürecin yönetiminin doğası gereği olarak gerçekleşti. Sürecin doğasında olan ve en belirgin bir şekilde değişen durum, ailemizin tüm üyeleri ile birlikte aynı çatı altında kalma süremizin tüm zamanlardan daha uzun olması.

Değişen bu durum, bu âna kadar farklı şekillerde devam eden ilişki özelliklerini de değiştirdi. Bir arada bu kadar uzun zaman birlikte olmak çok keyifli ve müthişken bazen de sarsıcı ve ilişkileri bitirici sonuçlar oluşturabildi. Ve oluşturmaya devam ediyor…

Bazı evlerde durumlar aşağıdaki gibi;

Evlisiniz, evinizdesiniz, birbirinizlesiniz ve birbirinizle konuşup birçok şeyi paylaşabileceğiniz dünya kadar zamanınız var. Fakat birbirinizle konuşmuyorsunuz bile. Ya da tüm konuşmalarınız kavgalı ve birbirinize etmediğiniz hakaret kalmıyor. Ne zaman ağzınızı açsanız yol kavgaya gidiyor.

Birçok çift her zamankinden daha fazla kavga ettiğinden yakınıyor. Ne zaman konuşmaya başlasalar bir şekilde konuşmalarının kavgayla sonuçlandığını ifade ediyor.

 Hatta bazı çiftlerinin tek iletişim yolunun kavga haline gelmiş olduğunu görüyoruz. Bu kavgaların içeriği bazen gözün üstünde kaş var olabiliyor.

Eğer siz de aynı evde uzun süre birlikte vakit geçiren ve sürekli kavga eden bir çift iseniz ve bu durumdan yakınıyorsanız size birkaç önerim var;

Önce bu duruma neden geldiğinizin farkında olun,

Eşinizi suçlu bulduğunuz yönlerini fark edin ve o yönleri bir kenara bırakın, siz kendinize bakın,

Eşinizi suçlamaktan vazgeçin,

Kendinizden kaynaklanan yönlere odaklanın ve o yönlerin sorumluluğunu alın,

Şu ana kadar eşinizi suçlamak ve onun değişmesini beklemek işe yaramadı değil mi? İşe yaramayan bir seçenek üzerinde durmak sadece işin çıkmazını derinleştirir, bırakın,

Odağınızı kendinizden kaynaklanan durumlara çevirin. “Benim hiçbir hatam, suçum yok” demek gerçekçi değildir. Minnacık da olsa mevcut durumların oluşmasına mutlaka katkınız vardır, o katkınızı bulun,

Kendi davranışlarınızla ilgili yapacağınız küçük değişikliklerin, büyük değişiklilerin yolunu açacağını bilin ve davranışlarınızda ilişkiniz lehine değişiklik oluşturun. Yapabilirsiniz, deneyin,

Son olarak da kavgalarınıza ilişkin önerim var;

Her konuda her zaman kavga etmek yerine kavga etme zamanı belirleyin. Kavgalarınızı o zaman yapın. Yani hiç kavga etmeyin demiyorum.

Örneğin;

Haftanın iki gününün ortak belirlediğiniz birer saati kavga etme zamanınız olsun. Pazar ve çarşamba günleri saat 17.00 – 18.00 arası sizin kavga etme zamanlarınız olsun. Bu zamanlar uymuyorsa başka zamanlar belirleyin.

O gün ve saat geldiğinde evinizde uygun bir köşeye geçin ve önce birinizi hiç dinlemeden ve anlamaya çalışmadan 15 dakika boyunca tam da hep yaptığınız gibi birbirinizle bağırışın 15 dakika bittikten sonra bu bağrışmanın yorgunluğunu gidermek ve yeniden kavga etmeye hazır olabilmek için 5 dakika ara verin.

Aranız bittikten sonra biriniz 10 dakika diğeriniz ile kavga etsin istediğini söylesin ve diğeriniz hiç müdahale etmeden anlamaya çalışarak dinlesin. Sonra 10 dakika boyunca dinleyeniniz istediği şekilde cevabını versin ve diğeriniz anlamaya çalışarak dinlesin. Bu durum diğeriniz içinde aynı şekilde gerçekleşsin. Evet 1 saatiniz doldu. Diğer belirlediğiniz gün ve saat gelene kadar kavgalara mola verebilirsiniz.

Yoksa o gün ve o belirlediğiniz saatte kavga edemediniz mi? Üzgünüm süre doldu ve geçti. Yeni kavga için belirlediğiniz diğer gün ve saati bekleyeceksiniz…

Kavgasız geçmek zorunda olan zamanlarınızda ise kendinizde ve eşinizde olumlu taraflar bulmaya, olumlu tarafları görmeye ve olumlu taraflara odaklanmaya gayret edin. Yapabildiğiniz kadar yapın. Olmuyor mu? O zaman susun.

Kavgalarınız kavga günü ve saatinde olacak hatırlayın…