Kat irtifakı tapusu, inşaat projesinin başlangıç aşamasında ya da devam ederken alınan gayrimenkulün hissesine düşen arsa tapusudur. Bu tapuda ortada bir mülk yokken tüm mülklerin adres ve kapı numaraları belediye tarafından belirlenmektedir ve buna da “numarataj krokisi” denilmektedir. Peki, kat irtifakına DASK yapılır mı? Bu durum, yasalarla belirtilmiştir ve tüm gayrimenkuller için zorunlu deprem sigortası olan ve kısaca DASK olarak bilinen sigorta yapılmalıdır.

Zorunlu Deprem Sigortası’nın teminatı, Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından verilmektedir ancak  poliçe üretimi ise yetkili sigorta şirketleri ve acenteleri tarafından yapılmaktadır. Bu sigorta, herhangi bir depremin gayrimenkullerde neden olduğu maddi hasarlara karşı teminat vermektedir. Zorunlu Deprem Sigortası bir yıllık süreyi kapsamaktadır. Bu süre sonunda sözleşmenin uzatılması gereklidir. Bu sigorta bir vergi değil, depremin yol açtığı hasarların karşılanmasını sağlayan bir sigorta ürünüdür.

Kamu kurum ve kuruluşlarına ait tüm binalar, köylere yapılan binalar, ticari ya da sınai amaç için kullanılan binalarla inşaat ruhsatı olmayan binalar, sigorta kapsamına girmemektedir. Ayıca meskenken artık kullanılmayan binalar da zorunlu deprem sigortası kapsamı dışında değerlendirilmektedir. Belediye sınırları içine dahil olmayan köylerde deprem sigortası zorunlu değildir. Ancak gayrimenkul sahipleri arzu ettiklerinde ihtiyari deprem sigortası yaptırabilmektedir. Ayıca sadece ticari amaçlar için kullanılan binalara da ihtiyari deprem sigortası yaptırılabilmektedir. Bunların dışında kalan binalara zorunlu deprem sigortası yaptırılmalıdır.

Kat irtifakı, arsa payına bağlı olan bir durumdur ve arsayı kullanım iznidir. Bu tapu, kat mülkiyet tapusu değildir. İskan belgesi alınmamış olan ve bu nedenle de resmiyette tamamlanmamış olarak değerlendirilen binaların tapusu, arsa tapusu olmaktadır. Bu tip tapulu yerlerdeki satışlar da evin arsa hissesi üzerinden gerçekleştirilmektedir.  Arsa ya da tarla vasfına sahip olan ve üzerinde bulunan mesken olarak inşa edilmiş binaların tamamı, zorunlu deprem sigortası kapsamının içindedir. Ayrıca bağımsız tapuya sahip olmayan meskenlerin sigortası da beyan üzerine ve arsa tapusu üzerinde yer alan bilgilerle yapılmaktadır.

Yasa gereği 2000 yılından önce inşa edilen binaların durumu da farklı değildir. Peki, bu binalardaki kat irtifakına DASK yapılır mı? Bu binalar, kat irtifakının tesis edilip edilmediğine bakılmaksızın afet sigortaları kapsamı dahilinde değerlendirilerek zorunlu deprem sigortasına tabi tutulmaktadır.

Bağımsız tapusu olmayan meskenlerin durumu da farklı değildir. Bu tip meskenlerde, sigorta ettirenin beyanı esas alınmaktadır. Bütün bu bilgiler ışığında kat irtifakına DASK yapılır mı diye sorulduğunda, taşınmazın arsa tapusunun da gayrimenkulün varlığını gösterdiği, bunun sonucunda da zorunlu deprem sigortası kapsamına girdiği rahatlıkla söyleyebiliriz