MELTEM DUMAN

Sivas’ta öğrenci pansiyonları ayakta kalma mücadelesi veriyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan kız öğrenci pansiyonu işletmecisi Miktat Durmaz sektörde yaşanan sorunları anlattı.

2009 yılından beri pansiyon işlettiğini belirten Durmaz, sektör olarak sıkıntıda olduklarını 90 kişilik yatak kapasitesinin sadece 11'nin dolu olduğunu söyledi. Durmaz, öğrencilerin kiralık ev bulmakta zorlandığını, devlet yurtlarının kapasitesinin yetersiz olması, bekar öğrencilere ev vermek istemeyen ev sahiplerinin bulunması veya çeşitli cemaat evlerinin açığı kapatmaya çalışması nedeniyle o dönemde ihtiyaç olduğu için pansiyon işletmeye başladığını ifade etti.

Engelli ve Eski Hükümlülere Müjde! Hibe Destekleri Başladı Engelli ve Eski Hükümlülere Müjde! Hibe Destekleri Başladı

Durmaz, “Kurulduğumuz günlerde tam kapasite çalışan pansiyonumuz daha sonra yaşanan pandemi süreci ve akabinde yaşanan deprem ile birlikte üniversitelerin kapanmasıyla daha kötüye gitti. Sivas'ta çok fazla yurt kapasitesi genişledi. Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun (KYK) 10 bin kişilik kapasitede olması işlerimizi olumsuz etkiledi. Son dört yıldır sorunlarımız arttı. 2009 yılından bu yana bakınca insanlar kiralık ev bulmakta zorlanıyordu. Yurt kapasitesi azdı. Devletin KYK yurtlarını açması pansiyon ve özel yurt sektörünü hepten bitirdi. Eskiden ev kirasına ev konforunda yurt imkanı bulan öğrencilerimiz şuan devletin siyasi amaçlarla normal piyasadan baya alt bantlarda ücret ile barınma imkanı sunması ile bu konforu elinin tersi ile itiyor. Haliyle buda işlerimize bir baltalama yaptı. Devletin büyük kapasitelerde yurt yapması öğrencileri şehir merkezlerinden çekti. Buradaki esnaf yurt, pansiyon sahibi esnafta haliyle yerinde sayar duruma geldi." dedi.

Durmaz, KYK yurtları arasındaki ücret uçurumundan kaynaklı fiyat artışı yapamadıklarını söyledi.

Gelen enflasyonda eridiklerini ifade eden Durmaz, “Zam yapamıyoruz. Çünkü devlet 400 bantlarında ücret alıyorken bizde 2 bin lira civarı ücret alıyoruz. Buda haliyle öğrencilerimize yüksek geliyor. İşletmeyi kapatmak bizim için yıkımdır. Üç sene önce 130 kişilik yurdu 19 bin liraya neredeyse zararına verdik. Elimde kalan sermayemi bağladığım bu pansiyon için de evimi ve bir dükkanımı sattım. Piyasadan çekilsek yüzde yüz zarardayız. Çünkü aldığımız fiyata malzemelerimizi satamayız" diye konuştu.

Durmaz, umudunun hızlı trenin gelmesiyle birlikte başka şehirden öğrenci ve akademisyenlerin seyahat etmesi ile işlerinde hareketlilik yaşanması yönünde olduğunu sözlerine ekledi.

Editör: Memleket Sivas Gazetesi