Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kahramanmaraş’ta yürütülen bilimsel saha çalışmaları sonucunda hazırlanan etüt raporunu açıkladı. Yapılan araştırmalar, 6 Şubat depremleri sonrası bölgedeki riskli alanları belirlemek amacıyla gerçekleştirildi. Yaklaşık 7 bin 854 hektarlık alanda yapılan çalışmalarda, deprem üretme potansiyeli bulunmayan bölgelerin “önlemli alan” olarak ilan edildiği duyuruldu.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından, bakanlık koordinasyonunda üniversitelerden bilim insanlarıyla birlikte geniş çaplı etüt çalışmaları başlatıldı. Onikişubat İlçesi’ndeki fay hatları üzerinde detaylı incelemeler yapılarak, laboratuvar testleri için numuneler alındı.

Bakan Kurum, etüt raporunun sonuçlarını, Kahramanmaraş milletvekilleri ve Büyükşehir Belediye Başkanı ile birlikte inceledi. Raporda, bazı fay zonlarının deprem üretme potansiyeli bulunmadığı sonucuna varıldığını belirten Bakan Kurum, “Bu alanlar ‘uygun olmayan alan’ tanımı yerine ‘önlemli alan’ olarak yeniden düzenlenmiştir” ifadelerini kullandı.

Bakan Yerlikaya’dan Müjde: Emniyet Teşkilatına 12 Bin Yeni Polis Alımı Bakan Yerlikaya’dan Müjde: Emniyet Teşkilatına 12 Bin Yeni Polis Alımı

Deprem üretme riski taşıyan bölgeler ise yapılaşmaya kapalı kalacak. Afşar Mahallesi’nden başlayarak Hayrullah Mahallesi’ndeki stadyum civarında sona eren fay zonlarında ise deprem riskinin bulunduğunu vurgulayan Bakan Kurum, bu alanlarda 70 metre genişliğinde “fay sakınım bandı” bırakıldığını açıkladı.

Bakan Kurum, belediyelerin imar planlarını bu sonuçlara göre revize etmesi gerektiğini belirtirken, Kahramanmaraş’ta yürütülen inşaat çalışmaları hakkında da bilgi verdi. 20 bin 764 ev ve iş yerinin teslim edildiğini, 45 bin 347 konut ve iş yerinin inşasının sürdüğünü aktardı. Yıl sonuna kadar 32 bin 255 yeni konutun hak sahiplerine teslim edileceği müjdesini verdi.

Kaynak: iha