Sivas’ta KADEM İl Temsilciliği, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü kapsamında bu yıl da farkındalık yaratmaya yönelik yeni bir kampanya başlattı. Bu yılın ana teması ise televizyon dizilerinde yer alan şiddet sahneleri oldu. Program kapsamında yapılan araştırmaların çarpıcı sonuçları kamuoyu ile paylaşılırken, etkinlikte birçok önemli isim yer aldı.

Programa, AK Parti Sivas Milletvekili Rukiye Toy, Sivas Valisi Yılmaz Şimşek’in eşi Dr. Çiğdem Olgun Şimşek, KADEM Sivas İl Temsilcisi Esra Canyiğit Kocaman ve birçok kadın sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı. Programın açılış konuşmalarını Milletvekili Rukiye Toy ve KADEM İl Temsilcisi Esra Canyiğit Kocaman yaptı.

 “Şiddet Toplumun Tüm Katmanlarının Ortak Mücadelesi Olmalı”

KADEM İl Temsilcisi Esra Canyiğit Kocaman, konuşmasında KADEM’in 11 yıldır kadına yönelik şiddetle mücadele eden bir sivil toplum kuruluşu olarak gerçekleştirdiği kampanyaları vurguladı.

“Kıymetli misafirler, kadına yönelik şiddetin her türüyle mücadele ediyoruz. Amacımız, şiddeti ortaya çıkmadan engellemek ve kadınları korumak. Her yıl kamuoyunda farkındalık yaratacak kampanyalar düzenliyoruz,” diyen Kocaman, bu yılki kampanyanın sloganının “ŞİDDETE SEYİRCİ KALMA” olduğunu belirtti.

Bu yılın ana temasını televizyon dizilerindeki şiddet sahnelerinin oluşturduğunu dile getiren Kocaman, yapılan araştırmaya dair şu bilgileri paylaştı:
“En çok izlenen 14 yerli yapımı kadına yönelik şiddet bağlamında inceledik. Dizilerde şiddet türleri romantize edilerek ve normalleştirilerek sunuluyor. Bu durum, izleyicilerin şiddet sahnelerine alışmasını sağlıyor ve toplumsal farkındalığı zayıflatıyor. Dizi yapımcıları, senaristler, kanallar ve reklam verenler bu sorumluluğu paylaşmalı. Şiddetin önlenmesi, sadece kadın derneklerinin değil, toplumun ortak sorumluluğudur.”

 “6284 Sayılı Kanun, Mücadelenin Temel Taşıdır”

AK Parti Sivas Milletvekili Rukiye Toy ise yaptığı konuşmada, şiddetle mücadelenin devlet politikası haline geldiğini belirterek 2012 yılında çıkarılan 6284 sayılı Kanun’un önemine dikkat çekti. Toy, şunları söyledi:
“Kadına yönelik şiddetle mücadelemizin kurumsal karşılığı, 2011 yılında kurduğumuz Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığıdır. 6284 Sayılı Kanun, bu mücadelenin temel taşıdır. İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmemiz, bu çalışmalara hiçbir olumsuz etkide bulunmamıştır. Şiddetle mücadelede reformlarımızı sürdürüyoruz.”

Sivas'ta Soba Ateşi Sönüyor: Soba Satışları Her Geçen Yıl Düşüyor Sivas'ta Soba Ateşi Sönüyor: Soba Satışları Her Geçen Yıl Düşüyor

Araştırmanın Çarpıcı Bulguları

KADEM tarafından açıklanan araştırma, televizyon dizilerinde kadına yönelik şiddetin yaygınlığını gözler önüne serdi. Araştırmada, şiddetin estetik ve romantik bir biçimde sunulmasının, izleyicilerin farkındalığını düşürdüğü belirtildi. Araştırma sonuçlarının detayları kamuoyuyla paylaşılacak.

Şiddetsiz Bir Toplum İçin Birlik Çağrısı

Programda konuşmacılar, televizyon dizilerindeki şiddet içeren sahnelerin toplum üzerindeki olumsuz etkilerini vurgularken, tüm toplumun bu mücadelede birlik içinde olması gerektiğinin altını çizdi.

Muhabir: Songül BOZDUMAN