ABD’nin dolar ile ülkemize saldırması sonrası, gerekli gereksiz birçok şey zamlandı. İnsanların birçoğu bu durumun bir ekonomik savaş olduğunun bilinci ile hareket etti. Açık konuşmak gerekirse bazıları ise bu durumu fırsat bilerek, kazanca çevirmenin yolunu seçti. Bunun çeşitli alanlardaki örnekleri oldukça bol. Bunlardan en önemlisi ise işyeri kiralarına yapılan keyfi zamlar. Sivas’ta zaten uçuk olan fiyatlar şimdi çığrından çıkmış durumda. İşyeri kirasına yapılan keyfi zamlar, dolar kadar tehlikeli. Doların yükselmesi ile fiyatlar nasıl artıyorsa, kira artışı olduğu zaman o işyerindeki ürünlere de otomatik olarak zamlanıyor.

Amerika’nın dünya üzerinde hedefleri belli. Bu yaptırımları anlamak mümkün ama kendi kendimize bunu yapmamızın bir izahı yok. Aç gözlülük, çalışmaksızın bol para kazanma hırsı olduğu sürece maalesef bizler daha çok sıkıntılara düşeriz.  

Sivas’ta aylık 100 bin liraya dükkan kirası var. Asgari ücretle çalışan 62 kişi bir ayda bu parayı kazanıyor. Belli muhitlerdeki en küçük işyerlerinin aylık kirası 10 bin lira. Cesaret edip buralarda ticaret yapan birçok kişinin akıbeti batmak oluyor.

Artık Sivas’ta İstasyon Caddesi ve Atatürk Caddesi ile ‘Çarşı’ sınırlı kalmamalı. Artık bu derebeyi vâri fiyat belirlemelere müdahale edilmeli. Ekonomiyi bire bir etkileyen işyeri kiraları başta olmak üzere, belediye kiralara sınırlama getirmeli. Avrupa’da bunun örnekleri mevcut. Muhite göre, metrekareye göre dükkan kiralarının fiyatlarını belediye belirlemeli.