İşçiler işyerlerinde, işverenlerin koymuş oldukları kurallara ve İş Kanunu gereği belirtilen kanun maddelerine uygun davranmaları esastır.  İşverenler ise koymuş oldukları kurallara riayet etmeyen personelleri için kimi zaman yaptırımlarda da sıkıntılar yaşamaktadırlar. Öncelikle belirtmek isterim ki ; İşyerinde çalışan tüm personellere işe girdikleri an itibariyle işveren tarafından işçiye kapsamlı bir iş sözleşmesinin imzalatılması unutulmamalıdır. Bu sözleşmenin yanında işyeri genel kurallarını, disiplin yönetmeliğini de personellere imzalatılması işverenlerin yararına olacaktır. Zira iş sözleşmesinde ya da şirket talimatlarında olmayan ve işçiye sözlü olarak aktarılmış olan kurallar ve talimatlar bağlayıcı olmayacaktır.

 İşverenler, işyeri kurallarına uymayan çalışanları için kanunda belirtilen yevmiye kesintisi cezasını verebilir. Bu yevmiye kesintisi cezası bir ayda 2 yevmiyeden fazla olamaz. Yevmiye kesintisi yapmak isteyen işveren ise, öncelikle iş sözleşmesinde hangi durum ya da durumlarda işverenin yevmiye kesintisi yapacağını açıkça belirtmelidir. Yapılan-yapılacak yevmiye kesintisi işçiye derhal sebepleri ile belirtilecek ve işçiye tebliğ edilen ayki ücret bordrosundan ceza kesintisi adı altında kesinti rakamı işlenecektir.

Yevmiye kesintileri işverenler için kurallara ve talimatlara uymayan işçilerine yaptırım niteliğindedir. Zira olumsuz durumlarla ilgili tutanak-savunma-uyarı-ihtar gibi durumlar kimi zaman tam anlamıyla caydırıcı bir yaptırım olmuyor. İş Kanununda da yevmiye kesintisi adı altında bir uygulama olmasından dolayı, yapılacak uygulamanın da kanunsuz bir yanı olmamaktadır.

İşçilerden yapılan-yapılacak olan bu yevmiye kesintisi cezalarını işverenler kullanamıyor. Bu kesintileri işverenler sebepleri ile birlikte Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığının hesabına yatırması gerekmektedir. Ayrıca bu kesintilerin muhasebesel açıdan da ayrı bir hesapta tutulup, gerektiğinde ilgili kurumlara ibrazı da önem arz etmektedir.