Bu haftaki yazımız Sosyal Güvenlik Kurumunun güncel teşvikleri ile ilgilidir. Sosyal Güvenlik Kurumunun sağladığı teşviklerden kimi işverenler müşavirleri tarafından, kimi işverenler ise kendi bünyesinde çalıştırdığı işçilerle bu süreçleri yönetmektedirler. Lakin çoğu zaman, İşverenlerin Mali Müşavirleri tarafından bu teşvikler uygulanmaktadır. Yazımda bu teşviklerden Engelli prim teşviği, 6111 sayılı prim teşviği, Kanun Hükmünde kararname teşviği olan 687 sayılı teşvik ve Bölgesel teşviklerden bahsedeceğim.

Engelli personel çalıştıran işverenler, çalıştırdıkları engelli personellerin her biri için ister kontenjan dahilinde olsun, isterse kontenjan haricinde olsun %5 prim indirimi düşüldükten sonra aylık 275,51 tl, %5 prim teşviği ile birlikte toplamda 364,39 tl destekten faydalanabileceklerdir. Bu teşvikten faydalanma için herhangi bir süre sınırı şu anki kanuna göre bulunmamaktadır.(işverenin prim borcu olsa da bu teşvikten faydalanabilmektedir)

6111 sayılı Kanun kapsamında Ek İstihdam, yani Genç İşçi ve Kadın işçi istihdamı olarak da geçen teşvik kapsamında, SGK prim teşviğinden aylık en az 275,51 tl, en fazla ise 2.066 tl destekten faydalanmak mümkündür. En az ve En fazla faydalanma rakamları işe alınacak işçiye ödenecek brüt ücrete göre farklılık göstermektedir. Tabi bu teşviği uygulamak için kanunda belli başlı şartlar bulunmaktadır. Bunlar; İşe alınan işçinin işe başlamadan önceki 6 ayda herhangi bir aktif sigortalılığının bulunmaması, işverenin prim borcu bulunmaması, erkekler için 18-29 yaş aralığında olması, kadın işçiler için yaş sınırı bulunmaması gerekiyor. Ayrıca işverenin, işçiyi işe başlatmadan önceki son 6 aydaki personel sayısının ortalamasının üstünde çalışan olarak, işe alınması şartları bulunmaktadır. İşverenlerin bu teşvik şartlarını sağlayan işçileri istihdam etmeleri halinde teşvikten faydalanabilmeleri mümkün olacaktır. Bu teşviğin geçerlilik süresi ise şu anki kanuna göre 31.12.2020’dir.

Kanun Hükmünde Kararname teşviği olarak da geçen(Milli Seferberlikte Sigorta Prim Desteği Teşviği) 687 nolu teşvik ise, şu anki kanuna göre 31.12.2017 tarihinde sona erecektir. Bu kanun kapsamında işverenler için işe aldığı işçiler için hem SGK prim teşviği hem de Stopaj desteği sunulmaktadır. Bu teşvikten işverene sağlanan SGK prim desteği ise günlük 22,22 tl, aylık ise 666,60 tl olacaktır. Bu destekten faydalanmak için işverenin Aralık ayında hizmet listesindeki işçi sayısına ilave olarak işçiyi işe alması gerekmektedir. İşveren işyeri tescilini 01.06.2017 tarihinden sonra yapmışsa 2016/Aralık işçisi olmayacağı için şartları uyan her işçi bu teşvikten faydalanabilecektir. Bu kapsamda işe alınacak işçinin işe başlamadan önceki 3 ay içerisinde 10 günden fazla çalışmışlığının bulunmaması ve işverenin prim borcu bulunmaması esastır.

Bölgesel Gelişmişlik düzeyine göre Sigortalı işçi çalıştıran işverenlere yönelik uygulanan teşvik kapsamında %5 prim teşviğine ek olarak %6 prim teşviği uygulanabilmektedir. Bu teşvik için en az 10 işçi çalıştırma şartı, “5510 sayılı Kanun'un 81'inci maddesinde yapılan düzenleme ile 1 Mart 2016 tarihinden itibaren bir sigortalı çalışmış olsa bile faydalanılabilecektir.” şeklinde değişmiştir.  Bu teşviğin 30/5/2013 tarihli, 2013/4966 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının ekli (I) sayılı listesinde belirtilen Afyonkarahisar, Amasya, Artvin, Bartın, Çorum, Düzce, Elazığ, Erzincan, Hatay, Karaman, Kastamonu, Kırıkkale, Kırşehir, Kütahya, Malatya, Nevşehir, Rize, Sivas, Trabzon ve Uşak illerinde faaliyet gösteren işverenlerin 2013/30 ve 2016/8 sayılı Genelgelerde belirtilen şartları sağlamaları kaydıyla 31/12/2017 tarihine kadar 5510 sayılı Kanunun 81 inci maddesinin ikinci fıkrası uyarınca ilave altı puanlık indirimden yararlanması mümkün bulunmaktadır.