Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Başkanı Fahrettin Altun, bu süreçte dijital medya üzerindeki hakimiyetin, “dijital faşizm rejimi” olarak nitelendirilebileceğini belirtti.
Altun, “Bugün küresel alanda büyük konvansiyonel medya şirketleri ve sosyal medya platformları, Batılı sömürge düzenini ve adaletsiz uluslararası ilişkiler sistemini sürdürmeye, meşrulaştırmaya çalışıyor. Karşımızda bir dijital faşizm rejimi var ve bunu ayakta tutmaya çalışan dijital diktatörler bulunuyor” dedi. Bu yapıların, gündelik hayatı kolonileştirme ve insanları dijital bağımlılığa sürükleme stratejilerini uyguladığını vurguladı.
Hukuk ve Egemenlik Vurgusu
Altun, İngiltere’de sosyal medya platformları ile ilgili yaşanan gelişmelere de değinerek, İngiltere Başbakanı'nın bu platformlara yönelik çağrısını aktardı. “Hukukun her yerde geçerli olması gerektiğini savunuyoruz” diyen Altun, Batılı devletler için sosyal medya şirketlerinin ayrı, diğer devletler için ise farklı bir tutum sergilediğini belirtti. Türkiye Cumhuriyeti’nin egemen haklarını siber ortamda da koruyacağını vurguladı.
Sosyal Medya Şirketlerinden Beklentiler
Altun, sosyal medya şirketlerinden Türk kurumlarıyla işbirliği yapmalarını ve Türkiye’nin yasalarına saygı göstermelerini talep etti. “Sosyal medya platformlarından beklentimiz açık: Hukukumuza, egemen haklarımıza ve vatandaşlarımızın ifade özgürlüğüne saygı duyun” dedi.
Dezenformasyonla Mücadele
Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’nin kurulmasına da değinen Altun, Anayasa Mahkemesi’nin kararlarının yanlış şekilde manipüle edildiğini ifade etti. “İsrail’in gerçekleştirdiği soykırımı dünyaya gösterdik. Küresel medya şirketlerinin gizlemeye çalıştığı gerçekleri, verilerimizle deşifre ettik” dedi.
Yerli ve Milli Sosyal Medya Platformları
Altun, dijital medya alanında yerli ve milli sosyal medya platformlarının üretiminin önemine dikkat çekti. “Yerli, milli sosyal medya platformları üretmemiz gerekiyor. Özel sektörümüze bu konuda büyük bir rol düşüyor” şeklinde konuştu.