Hızır’ın hayâtı hakkında ilim adamları farklı görüş ve değerlendirmelerie sahiptirler. Ancak veli olarak tanınan kimselerle salihlerin görüşü, Hızır’ın hala hayatta olduğudur. Fakat Hızır’ın yaşadığı hakkında itimada ve dikkate değer bir rivayet bulunmamaktadır.

Bir de Hızır ile İlyas’ın her yıl belli zamanda, Hac mevsiminde bir araya gelmeleri hususunda bir rivayet vardır. Ancak bu rivayet senet yönünden sahih değildir. Bununla ilgili olarak el Münavi diyor ki: “Bu zayıf bir ihtimaldir ve rivayette zayıftır.” İbn Hacer ile Sehavi de: “Bu rivayet münkerdir, redid gerekir” demektedir. Bunun sahih olduğunu kabul etsek bile bunların yaşıyor olmaları Enbiya 34. Ayetine göre batıldır” diyorlar.

Hz. İlyas’ın hayâtı, yaşıyor olduğu ile alakalı olarak Hakim, Darekutni ve Ahmet İbn Hanbel tarafından rivayet olunan:

661—“Onun boyunun uzunluğu 300 zira-arşındır. Bulutlar arasında yürür. Kendisi Peygamberle bir araya gelmiş ve yemek yemişlerdir.”

Tarzındaki rivayette böyledir. Zehebi, Yezid b. Yezid el Belevinin hayat hikayesine anlatırken, bu rivayeti ele almış ve: “Bu batıl olan, aslı olmayan bir haberdir” demiştir.

Diğer taraftan Hızır ile Hz. Peygamberin bir araya geldiği haber ise, tamamen batıl olan bir haberdir, asılsızdır. Bir de Hakim tarafından ve:

662—“Hızır, Hz. Peygamberin ölümünde, cenazasinde hazır bulundu” ve “Hızır hayatta olsaydı mutlaka beni ziyaret ederdi.”

Rivayeti de uydurmadır. Özet olarak söylemek gerekirse, Hızır’ın hayatta oluşu veya ölümü ile alakalı olarak gelen rivayetlerden hiç biri sahih değildir.

      Hızır hakkında değerlendirme:

1-            Hızır bir peygamber değildir, Allah’ın salih bir kuldur.

2-            Hızır, uzun bir ömür yaşadığı söylenir ama halen hayatta değildir, ölmüştür.

3-            Hızır’ın Hz Peygamber, Hz. Al ve Ömer ibn Abdülaziz ile görüşmesi rivayetleri de uydurmadır, bâzısı da ciddi mana da zayıftır.

4-            Bütün peygamberlerden alınan söz gereği, kim Resulüllah’a yetişmiş olsa ona yardımcı olmak zorundadır. Hızır, peygamber ile ne mescide, ne gazada ve ne de “ümmetin var veya yok olma durumu olan Bedir savaşında bir araya gelmemiştir.

5-            Hızır’ı gördüğünü ileri sürenler, şekline, şemailini ve suretini Nereden biliyorlar ki, gördükleri kişinin Hızır olduğunu iddia ediyorlar?