Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte deniz ve havuz keyfi artarken, temizlenmeyen havuzlardan bulaşabilecek hastalıklar da endişe yaratıyor. Medicana Sağlık Grubu Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Nurdoğan Ata, özellikle kalabalık havuzlarda karşılaşılan dış kulak yolu enfeksiyonu, yani “yüzücü kulağı” hastalığı hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Yüzücü Kulağı Hastalığı ve Riskler

Yüzücü kulağı hastalığı (external otitis), dış kulak kanalında meydana gelen şiddetli tahriş ve iltihaplanma ile karakterizedir ve genellikle uzun süreli su temasına bağlı olarak gelişir. Doç. Dr. Nurdoğan Ata, kalabalık havuzlarda bu riskin arttığını belirterek, “Yüzücü kulağı hastalığı, havuza giren her yaştan insanda görülebilir. Deniz suyu tuzlu olduğu için mikroplarla karşılaşma riski daha düşüktür. Ancak havuzlar enfeksiyonları daha çok barındırır,” dedi.

Hastalığın Belirtileri ve Tedavi

Konya’da Asit Yüklü Tankerin Devrilmesi Sonucu Sürücü Hayatını Kaybetti Konya’da Asit Yüklü Tankerin Devrilmesi Sonucu Sürücü Hayatını Kaybetti

Yüzücü kulağı hastalığının belirtileri genellikle kaşıntı ve ağrı ile başlar. Dr. Ata, “Kulak ağrısı dayanılmaz seviyeye ulaşabilir. Yemek yerken veya konuşurken bile ağrı hissedilebilir. Kulakta tıkanıklık ve şiddetli ağrı yaşanabilir. Tedavi edilmezse ağrı artar, kulak şişebilir ve bu şişlik kulak kepçesine kadar belirgin hale gelebilir,” diye uyardı. Özellikle şeker hastalığı gibi kronik hastalıkları olan bireylerde enfeksiyonun hızlı ilerleyebileceğini belirtti.

Korunma ve Önlemler

Doç. Dr. Ata, sağlıklı deriden enfeksiyonun giremeyeceğini ancak havuza giren kişilerin kulaklarında kir varsa bu kirin suyla şişerek kulağı tıkayabileceğini ifade etti. Kulak kirini temizlemek için cildin tahriş edilmesinin enfeksiyona yol açabileceğine dikkat çekti. Kulak ile ilgili şikayetleri olmayan kişilerin havuza veya denize girerken kulaklarını tıkamalarına gerek olmadığını belirten Ata, sık kulak enfeksiyonu geçirenler, kulağında mantar olanlar ve kulak zarı delik olanlara silikon tıkaç kullanmalarını önerdi. Ayrıca, çocuklarda işitme kaybı nedeniyle tüp takılmışsa, kulaklara silikon tıkaç ve üzerine silikon bone takılmasını tavsiye etti.

Uzman Tavsiyeleri

Dr. Ata, “Havuza veya denize her gidildiğinde kulak tıkanması yaşanıyorsa ve bu durum rahatsızlık veriyorsa, tatile gitmeden önce uzman bir hekime görünmek gereklidir. Enfeksiyonlardan korunmak için kulak kiri temizlenmeli, silikon tıkaç takılmalı ve üzerine bone takılmalıdır. Kesinlikle havuza girdikten sonra kulak kaşınmamalıdır,” şeklinde önerilerde bulundu.

Kaynak: iha