SÜLEYMAN YILDIZ
Her yılın 2 Nisan günü Otizm’e dikkat çekmek üzere ortaya çıkmış özel bir gündür. 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü, Birleşmiş Milletler kararıyla 2007 yılından bu yana uygulanmaya devam etmektedir.
Dünya Otizim Farkındalık Günü, her yıl 2 Nisan günü, dünya genelindeki otistik spektrum bozukluğuna sahip insanlarla ilgili farkındalık oluşturma amacıyla belirlenen özel bir gündür. Ortaya çıkışı ise Katar’ın Birleşmiş Milletler Temsilcisi Moza bint Nasır'ın önerisiyle olmuştur. 1 Kasım 2007'de Birleşmiş Milletler’de bulunan tüm üyelerin desteğiyle kurulda kabul edilmiş ve 18 Aralık 2007 itibarıyla uygulanmaya başlanmıştır.
OTİZM NEDİR?
Günümüzde uygulanan basit testlerle teşhis edilen Otizm spektrum bozukluğu, doğuştan gelen ya da yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan karmaşık bir nöro-gelişimsel farklılıktır. Otizmin, beynin yapısını ya da işleyişini etkileyen bazı sinir sistemi sorunlarından kaynaklandığı düşünülmektedir. otizm spektrum bozukluğuna neyin neden olduğu bilinmemekle birlikte genetik temelli olduğuna ilişkin bulgular vardır. Ancak hangi gen ya da genlerin sorumlu olduğu henüz bilinmemektedir. Çevresel faktörlerin de otizme yol açabildiğine ilişkin görüşler vardır. Hem genetik temellerin hem de çevresel faktörlerin etkileri üzerine çok sayıda araştırma yapılmaktadır.
BELİRTİLERİ NELERDİR?
Ebevyler çocuklarında, göz teması kuramama, isim söylendiğinde bakmama, işaret ile istediği nesneyi gösterememe, yaşıtlarının oyuncağına ilgi göstermeme, dönen nesnelere karşı aşırı ilgi gösterme, takıntılı davranışlar sergileme, konuşmada gerilik yaşama ve tekrarı olan hareketler tespit ederse bir uzman danışması öneriliyor.