MEHMET TIRPAN
26 Ekim Hasta Hakları günü kutlu olsun. İlimiz genelindeki hastanelerin birçoğunun belirli bölgelerine asılan hasta haklarını okuyarak bilgi sahibi olmamızda fayda var. Haklarını bilen vatandaşlar, olası bir olumsuz durumda ilgili kurum ve doktorlara hastaların da haklarının olduğunu hatırlatarak tedavilerini olabilirler.
1972 yılında Amerika Hastaneler Birliği’nin Hasta Hakları Bildirgesi'ni yayımlaması ile birlikte gündeme gelen Hasta Hakları konusu 1981’de Dünya Tıp Birliği'nin 34. Genel Kurulu'nda dünyadaki ilk uluslararası hasta hakları belgesini yayımlaması ile birlikte hastaya hekim seçme hakkı doğurdu.
1993-1994-1995 yıllarında da konuya ilişkin bildirgeler yayımlayan bazı birliklerin ardından Türkiye’de de hasta hakları ile ilgili 01 Ağustos 1998 tarih ve 23420 sayılı Resmî Gazete'de Hasta Hakları Yönetmeliği yayınlandı. Yönetmeliğin yayınlanması ile birlikte Sağlık Bakanlığı bu kapsamda çalışmalar yaparak hastaların da hakkının olduğunu yönetmeliğinde bildirdi.
2000’li yıllarda ise hastalar artık özgürce kendi doktorunu ve sağlık kuruluşunu seçebilme fırsatını yakalaması ile birlikte istedikleri hekime muayene olma şansı yakalayabildi. Günümüzde ise bu uygulama rahatlıkla işleyişini sürdürebilmekte. Her ne kadar MHRS sisteminde istenildiği zaman tercih edilen doktora randevu alınamasa da hastalar belirli periyotlarda istedikleri doktorlara muayene olabilmekte.
HASTA HANGİ HAKLARA SAHİPTİR?
Hasta, hekimini özgürce seçme hakkına sahiptir. Hasta yeterli ölçüde bilgilendirildikten sonra önerilen tedaviyi kabul veya red etme hakkında sahiptir. Hastanın ayırım görmeme hakkı vardır. Hasta ilgili hekim tarafından aydınlatılma hakkına sahiptir. Hastanın mahremiyetine saygı gösterilmesi zorunludur. Hasta olası bir yanlış ameliyat ve doğan sebeplerden dolayı dava açma hakkına da sahiptir.