Hadisleri vahiy ilan edip Kur’an’ı Kerimin önüne geçirmek isteyenler, geçen yazılarımda anlattığım gibi birinci olarak Necm suresi üç ve dördüncü ayetlerine sarılırlar ve Resulüllah’ın ağzından çıkan her söz vahiydir’ derler.

Yine ikinci delil olarak ta Haşr suresi 7. Ayetteki: “Resul size neyi verdi ise onu alın, neyi de yasak ettiyse ondan vaz geçin” cümlesini alarak diyorlar ki Resulüllah’ın ağzından ne çıkarsa emir olarak, nehiy olarak almamız icap eder, bu bize farzdır diyorlar. Gerçi bu ayetteki bu cümlenin ganimet bölüştüren Resulüllah’a itiraz edenlere karşı söylenmiş bir emir ve nehiy olduğunu yazdık ama hadisçiler bu fikirlerinden bir türlü vazgeçmiyorlar.

Hadislerin vahiy olmadığını, hatta onları almanın neticesinde ne büyük bir felaket olacağını bildiren ayetler vardır. Hadisleri vahiy sayanlar bu ayetlerden hiç bahis açmazlar. Bu ayetlere geçmeden önce Resulüllah’ın bir sözlerini yazmak istiyorum.

Resulüllah buyuruyor ki: “Benden Kuran dışında hiçbir şey yazmayın. Kim benden Kuran dışında bir şey yazmışsa imha etsin.” (Müslim, Sahihi Müslim, Kitab-ı Zühd; Hanbel, Müsned, 3/12, 21, 33)

Darimi’deki hadis ise şöyledir: “Sahabe Allah’ın elçisinden sözlerini yazmak için izin istediler. Ancak onlara izin verilmedi.” (Darimi, es-Sünen)

El Hatib’deki hadis şöyledir: “Biz hadis yazarken Hz. Peygamber yanımıza geldi ve ‘Yazdığınız şey nedir?’ dedi. ‘Senden işittiğimiz hadisler’ (sözler) dedik. Hz. Peygamber; ‘Allah’ın kitabından başka kitap mı istiyorsunuz? Sizden evvelki milletler Allah’ın kitabı yanında başka kitaplar yazdıkları için yoldan çıktılar.’ dedi” (El Hatib, Takyid)

Tirmizi’den de bunu öğrenebiliriz: “Allah elçisinden sözlerini yazmak için izin istedik, bize izin vermedi.” (Tirmizi, es-Sünen, K. İlm)

Evet, bazı kimseler inanmayacaklar ama şimdi size hadisleri yasaklayan, hem de Resulüllah’a yasaklayan ayetlere gelelim:

“Ve eğer (Muhammed) söylemediğimiz sözleri uydurarak Bize isnat etseydi? Onu sağ kolundan şiddetle yakalar ve şah damarını kesip (başını) koparırdık da sizden hiç kimse buna engel olamazdı. (44-45-46-47)

Allah buyuruyor ki: Eğer Elçi olarak insanlığa gönderdiğim Muhammed, benin kendisine vahiy olarak gönderdiğim ayetlerin arasına kendi sözlerini katsaydı Muhammedi yakalar şah damarını kesip kafasını koparırdık.

Bu açık ihtara rağmen vahyin içine peygamberin sözünü katmak isteyenler varsa buyurun katsın. Şüphesiz sizin boynunuz Hz. Muhammed’in boynundan daha kıymetli değildir.