Bir kısım insanlar var ki her halleri güzel. Oturmaları kalkmaları, gülmeleri konuşmaları, tertipleri düzenleri, tavır ve davranışları, insanlara karşı yaklaşımları, huyları husları, karakterleri, kişilikleri, ürettikleri tükettikleri vs. Her yönden örnek ve öncü kişilikler bunlar. Yani mis gibi adeta!..

Bu mis gibi insanlarla her yola gidilir, her tür alışveriş yapılır, her tür ortaklık işine girilir, her adım atılır, her proje geliştirilir, her yükün altına girilir, her kulvarda koşulur, her tür risk alınır, bir çok hikayeler yazılır, birlikte birçok güzellikler yaşanır.

Mis gibi insanlarla yapılan ne tür iş, oluş ve eylemler varsa hepsinin sonunda iyilik, güzellik, hak, hayır, hoşluk, letafet ve zenginlik oluşur.

Çünkü bu mis gibi insanlar konuştukları zaman doğru söz söylerler, sözün her türlüsünü dinlerler ve en güzeline tabi olurlar, tüm kazanımlarını ahlak ile taçlandırırlar, iyiliklerle yüreklere yürürler, ev ev merhamet şebekeleri kurarlar, adaletle şâhitlik yaparak Allah için hakkı ayakta tutarlar, hayra motor şerre frendirler, hak ve hakikat taliplisidirler, kibirden gururdan uzaktırlar, kendini bilmez kimseler kendilerine hadsizlik ettiklerinde "Selam!" der geçerler!..

Birde başka tür insanlar vardır ki bunlarda mis değil is gibidirler. Bu tip insanlarda kötülükten beslenirler. Sermayeleri sui zan, dedikodu, gıybet, iftira, çekememezlik ve bencilliktir.

Egoları tavan yapmış bu is gibi kötü kokan tiplerin bir çok karakteristik özellikleri vardır;

1- Keser gibi hep kendilerine yontarlar.

2- Gelecek nesli değil kendi nefsini öncelerler.

3- Sivas benim Kayseri'ye de ortağım edasında yürürler, kibir abidesi kesilirler.

4- Hep kendilerini haklı görürler, başkaları bunlar için potansiyel suçludur.

5- Kendilerini hakikatin merkezinde görürler, kendi yaptıklarını hep allar pullar, başkalarının yaptığını ise acımasızca hunharca eleştirirler.

6- Kendi kocaman günahlarını çuvala basar başlarının ufacık kusurlarını duvara asarlar.

7- Okumaz, araştırmaz, sormaz, sorgulamaz, kendilerini geliştirmezler, ezberci, taklitçi vs hazırcıdırlar.

8- Karakter ve kişilik yoksunudurlar. Kendi menfaatleri uğruna öpmeyecekleri etek olmaz.

9- İslamlık yada insanlık gibi bir dertleri olmaz bunların. Dertleri davaları koltuklarını sağlamlaştırmaktır.

Bu mis gibi kokan insanlarla is gibi olan insanlar arasında mücadele hep devam edecek. Kim kazanacak bu savaşı derseniz. Elbette ki kim elindekini, gönlündekini, yüreğindekini, aklındakini Allah için, Allah adına ve Allah’lı kullanırsa, vicdanlı merhametli, islâmın ve insanın şanına yaraşır bir vaziyette kullanırsa o kazanacak!..

Bu m/is karşılaştırmasını boşuna yapmadım kardeşler!..

Bir tarafta mis gibi duran öbür tarafta ise is gibi olan iki kişinin birlikteliğine şahit oldum. Bakalım bu ikili arasında ki mücadeleyi kim kazanacak? Hep birlikte göreceğiz.

Umarım yanılırım da mis gibi olan is gibi kokana galip gelir!..

Kuş dili ile bu kadar!

Vesselam!..