MELTEM DUMAN

Salgın dolayısıyla işleri duran bir diğer sektör ise zücaciyeler oldu.  Birçok firmanın iflas eşiğine geldiği zücaciyeler normalleşme ile birlikte toparlayamadı.

İşlerinin eskisi gibi olmadığını belirten esnaflar, emsal esnaflarında kepenek indirme eşine geldiğini söylediler. Hayat pahalılığının insanları çözüm odaklı olmaya ittiğini ve bu sebeple en ucuzu olanı tercih ettiklerini vurgulayarak  e-ticaretin küçük esnafın işlerine balta vurduğuna değindiler.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Ömer İdikurt, “ Korona yeni alışveriş ağını yarattı. Buda işlerimize balta vurdu. E- ticaret küçük esnafı bitirdi. Online satış yapan sitelerden vatandaş daha pahalıya ürün alıyor. Üstüne birde kargo ücreti kendisine biniyor. Hal böyleyken bizden almak yerine internetten almak akıllıca değil. Çünkü tabak kırılabilir, defolu çıkan malzemeler bize dahil geliyor. Dolar kurunun yükselmesi işlerimizi de olumsuz etkiliyor. Her ay listeler bize geliyor. Fiyatlarda artış olarak bizde yansıtıyoruz. Maliyetimiz yükseldi. Alım gücümüz durdu. İnsanlar erzaklarını almaktan, mutfak eşyalarına rağbet göstermiyor. İlgi öncelik gıdaya yönelik oluyor. Korona sonrası işlerimiz tamamen bitti. Gurbetçilerin gelmesi ile kısmi hareketlilik yaşandı ancak yine satışlar yok denecek kadar azaldı. Günü kurtaramıyoruz“ ifadelerini kullandı.

Online alışveriş sitelerinin sağlıklı olmadığına vurgu yapan 40 yıldır zücaciye sektöründe yer alan Ömer İdikurt, kapanmalar nedeniyle oluşan cari açığı henüz dolduramadıklarını da sözlerine ekledi.