MELTEM DUMAN

Artan maliyetler sebze meyve satışlarını olumsuz etkiledi. Parkende sebze  halinde esnaflık yapan Ahmet Şarkışla, sebze ve meyvede üretim ve paketlemede maliyetin artması nedeniyle talebin azaldığını ve satışlarının düştüğünü söyledi.

Havaların soğumasıyla akaryakıt, elektrik ve birçok ürünlere zam gelmesi gözleri kış aylarının vazgeçilmezi sebze ve meyvelere çevirdi.

Son zamanlarda  mazot, gübre ve birçok ürüne yapılan zamlardan dolayı sebze ve meyvelerde maliyetin arttığını ifade eden esnaf Ahmet Şarkışla, “ Geçtiğimiz yıllara göre sebze ve meyve talep azaldı. mazot, kasa, ambalaj gibi maliyetlerin iki katından fazla artması işlerimizi etkilediği gibi kar marjımızın düşmesine sebep oldu. Örneğin domatesin geliş fiyatı bize 3.5 iken bizde 5 TL’ye satıyorduk. Şuan domatesi toptancıdan 6.5 TL’ye alıp 7 TL’ye satıyoruz.  Biber 10 TL’den 15 TL’ye çıktı. Patlıcan 12 TL’den 20 TL’ye çıktı. Meyve fiyatlarında artış yapmadık” dedi.

“FİYATLAR ÇOK YÜKSEK DEĞİL”

Genel olarak piyasada bir durgunluğun olduğunu dile getiren esnaf Ahmet Şarkışla, “Bunun sebebi sadece artan fiyatlar değil. Pandemi den dolayı millette bir durgunluk var. Bu sene sebze ve meyve fiyatları geçen seneye göre çok yüksek değil. Geçen sene bir lira civarında aldığımız kasaları şu anda 4 liraya alıyoruz. Artan maliyetlerden dolayı fiyatlara biraz yansıma var. Vatandaşların alım gücü çok az. Bizde günü kurtarmak derdindeyiz. Esnaf olarak zor durumdayız” şeklinde konuştu.