MEHMET TIRPAN

Son günlerde Sivas’ta etkili olan sağanak kar yağışı ve fırtına hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Zaman zaman yoğun fırtınaların yaşandığı şehrimizde yetkililer soba kullanarak ısı elde eden vatandaşları zehirlenmelere karşı uyarırken seyahat eden vatandaşları da zincirsiz yola çıkmamaları konusunda uyardı.

Sivas merkez ve çevre illerde etkili olan yağışın ardından şehirleri birbirine bağlayan ana yollarda fırtına ve karın etkili olduğu konusunda uyarılarda bulunarak zorunlu olunmaması haline araçla trafikte seyretmemeleri istendi.

Kömür sobası kullanarak ısınma ihtiyacını gideren ailelere de uyarılarda bulunmayı ihmal etmeyen yetkililer son 5 yılın en çetin kışını geçirdiğimizi sık aralıklarla fırtınaların meydana geldiğini üzücü bir olay yaşanmaması için zehirlenme olaylarına karşı tedbir almaları istendi.

Karbonmonoksit gazının renksiz, kokusuz, tatsız bir gaz olduğuna dikkat çeken yetkililer özellikle vatandaşları uyumadan önce sobaya kömür atmamaları konusunda uyardı. Her yıl sobadan sızan zehirli gaz yüzünden ölümlerin meydana geldiğinin altını çizen yetkililer; “Ters yönde esen rüzgârlarda mümkün oldukça içeri sızan gaz var mı yok mu diye bulunduğunuz ortamı sık sık kontrol edin” uyarısında bulundu.

Isınmak için soba kullanılan evlerde yanlış kullanım, ihmal ve hatalı baca bağlantılarından çok sayıda insan zehirlendiğini vurgulayan yetkililer: “Ülkemizde bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, şofben, baca zehirlenmeleri hemen her yıl kış aylarında özellikle alçak basınçlı havalarda tehlikeli boyutlara ulaşmaktadır. Karbonmonoksit vücuda solunum yoluyla girer ve doğrudan kana geçerek oksijen alımını engeller, zehirlenme ve ölüme neden olur. Karbonmonoksitle meydana gelen zehirlenmelerde kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmazsa, zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilir. Sönmekte olan sobaya asla tutuşması güç yakıtlar konulmamalı, yakıt yavaş yavaş ilave edilmeli, yatmadan önce sobaya kesinlikle yakıt konulmamalı. İyi ısınmayan ve alttan yakılan kömür sobalarında karbonmonosit zehirlenmesi riski artacağından soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalı. Özellikle alçak basınçlı lodoslu havalarda ölüm olaylarında artış görüldüğü için eğer bacalar standartlara uygun değilse alçak basınçlı havalarda soba yakılmamalı, yakılması zorunlu ise gece yatarken mutlaka tam olarak söndürülmelidir. Soba borularının bir birleriyle birleştirilmesinde hava ve baca gazı sızdırmazlığı sağlanmalı. Sobanın bulunduğu yer sürekli havalandırmalı” ifadelerini kullandı.