Mehmet TIRPAN

Sivas Belediyesi Başkan Danışmanı Erdoğan Yuvacı, 1 Ocak 2018 itibariyle engelli aparatı olmayan toplu taşıma araçlarının trafiğe çıkamayacağını, Sivas Belediye Meclisi’nde 2012 yılında aldığı karar doğrultusunda halk otobüslerinin 8 yılda bir yenilenmesi gerektiğini söyledi.

Sivas’ta toplu taşıma yapan araçların 7 metre olduğunu ve ayrıca engelli rampasının da bulunmadığına dikkat çeken Yuvacı: “ Zaman çok daraldı. Buna rağmen halk otobüsü işletmecisi arkadaşlarda da bir gayret olduğunu görmüyorum. Böyle olursa ne olur? O tarih geldiği zaman araçlar yenilenmezse belediye vatandaşını ezdirmez, belediye vatandaşını mağdur etmez. İstenilen standartlardaki araçları alarak vatandaşını bir şekilde taşır” dedi.

Sivas Belediye Meclisi’nde 2012 yılında alınan karar doğrultusunda çalışma yaptıklarını hatırlatan Yuvacı: “Alınan kararda toplu taşıma araçları 8 yılda bir yenilenecek ve alınan araçlar da 9 metre ve üstü olacak’ deniyor. Biz bu araçlarla ilgili olarak fabrikaları dolaştık ve gerekli çalışmalarımızı yaptık. Dünyanın hiçbir tarafında 2 kapılı bir toplu taşıma aracı yok. İlla 3 kapı olmalı. 3 kapılı olabilmesi için de 9 metre ve üstü olması lazım. Şu anda kullanılan araçlarda engelli aparatı yok. Bu alınan karar doğru bir karar. Şu anda toplu taşımada kullanılan araçların uzunluğu 7 metre. Halk otobüsü işletmecisi arkadaşlarımızın almak istediği araçlar 8 ila 8 buçuk metre arasında ama bizim alınmasını istediğimiz araçlar da 9 metre ve üstü. Halk otobüsü işletmecilerinin almak istediği araçlar ile bizim almayı istediğimiz araçlar arasında araç başına 80 ila 100 bin lira arasında fark oluyor. Bu farktan dolayı otobüsçüler bizim düşündüğümüz ebatlardaki aracı almak istemiyorlar. Mevcutta kullanılan araçların normalde 2014 yılında değiştirilmesi lazımdı ama biz arkadaşlarımıza 3 yıl iyi niyet gösterdik. Mevcutta kullanılan araçlar 46 kişilik, onların almak istediği araçlar ise 51 kişilik. Dolayısıyla biz yolcu taşıma kapasitesini artıramayacaksak, vatandaşımız sağlıklı bir şekilde seyahat edemeyecekse o zaman bunları değiştirmenin bir manası yok. 1 Ocak 2018 itibariyle mevcut kullanılan toplu taşıma araçları dâhil engelli aparatı olmayan hiçbir toplu taşıma aracı trafiğe çıkamayacak. Buna belediye olarak biz müsaade etmiş olsak bile emniyet bu araçların trafiğe çıkmasına izin vermeyecek. Zaman çok daraldı. Buna rağmen halk otobüsü işletmecisi arkadaşlarda da bir gayret olduğunu görmüyorum. Böyle olursa ne olur? O tarih geldiği zaman araçlar yenilenmezse belediye vatandaşını ezdirmez, belediye vatandaşını mağdur etmez. İstenilen standartlardaki araçları alarak vatandaşını bir şekilde taşır” ifadelerini kullandı.