MELTEM DUMAN

İplik ve döşek yapımında kullanılan koyun yünü satan esnaflar, son zamanlarda yüne neredeyse hiç rağbet kalmadığını belirtti.

Yastık, yatak ve minder yapımında kullanılan koyun yünlerinin yerini elyaf ürünlerin aldığına değinen Mustafa Yılmaz, Yünün uğraştırıcı ve bakım istemesi sebebi ile insanların daha çok hazır fabrika ürünlerine yöneldiğini söyledi.

Kış aylarının gelmesiyle birlikte satışlarının iyice durduğunu belirten Yılmaz, “Uzun yıllardır koyun yünü satışı yapıyorum. Bu benim kendi mesleğim, galiba Sivas’ta da son temsilciyim. Çırak bulmakta zorlandığımız için artık  bu işlerin uzun vadeli devam edeceğini düşünmüyorum. Bu iş haricinde sıhhi tesisatçılıkta yapıyorum. Fakat son yapılan zamlar her sektör gibi bizi de olumsuz etkiledi. Kış aylarının gelmesiyle de satışlarımız iyice durdu. Yünün yüzüne bakan yok. Hazır elyaflar yapılmış yorganları herkes alıyor. Yurt dışından gelen gurbetçiler bizden daha çok yünün kıymetini biliyor. Yerli halk yün kültürünü yavaş yavaş unutacak gibi. Eskiden satışlarımız güzeldi, ama şimdi düştü. Bu koyun yünü panzehir gibidir. Koyun yünü insanın sırtındaki ağrıyı alıp götürür. Yurtdışında bulunan insanlar bizden fazla talep ediyor. Bizim işlerimiz 7-8 ay sürüyor. Oda son yapılan zamlar vatandaşları tasarrufa itti. Bu sebeple de bizim piyasada bitti. Kazancımız olmuyor. Çoğu zaman hiç satış yapamadan dükkanı kapatıp gidiyoruz. Allah sonumuzu hayretsin” ifadelerini kullandı.