MELTEM DUMAN

Yarım asırdır elinden yünü iğneyi bırakmayan İbrahim Akkaş, Kış aylarına yaklaşılması sebebi ile işlerinde yoğunluk yaşanmaya başladığını söyledi.

Faaliyet gösterdiği bölgede fabrika ürünü olan elyaf denilen naylon yapıya sahip yorganların çok fazla tercih edilmediğini belirten İbrahim Akkaş, soğuk iklimde yer alan Sivas halkının yün yorgan geleneğini devam ettirdiğini söyledi.

Sivas’ın kış memleketi olduğunu, yünlü yorganın asırlık gelenek olduğunu bu sebeple uzun yıllar kullanılacağını belirten 55 yıldır yorgan sırıyan İbrahim Akkaş, “İşlerimiz genellikle 6-7 ay gibi başlıyor 12 aya kadar yoğun bir şekilde sürüyor. Sivas gibi soğuk bir ilde yaşadığımız için yün yorgan her eve lazım. Kışın sıcak ve rahat olan yün yorgan ve yataklar aynı zamanda insan sağlığı için de oldukça faydalı” dedi

Yünlü yorganın kalitesi ile elyaf fabrika yapımı yorganın kalitesinin kıyaslanamaz olduğuna vurgu yapan Akkaş, “Atadan dededen kalma gelenek halen yaşatılıyor. Hazır yorganları 3 ay kullanırsın, fakat yün yorganı en az 20 sene kullanırsın. 30 TL’ye mağazada yorgan satılıyor. Yorganın içindeki yünü 35 TL’ye alamazsın. Korona dan kaynaklı işlerimiz etkilenmedi. Bizim işimiz yarı yolda bırakacak meslek değil. Fakat maliyetlerimiz arttı. Alış fiyatlarımız yükseldi, gerek ipliğe gerek bezi eski aldığımız fiyata bulamıyoruz. Vatandaşın alım gücü de zorlaştı. Ev geçindirmek bu süreçte çok zor. Bu sebeple zam yapmadık. Gurbetçilerin gelmesinin de olumlu etkileri oldu” ifadelerini kullandı.

Son olarak Akkaş, işini severek yaptığını uzun yıllar yaptığı için mutlu olduğunu, ömrü yettiğince de mesleğini icra edeceğini ifade ederek sözlerini sonlandırdı.