MEHMET TIRPAN

TÜDEMSAŞ Genel Müdürü Mehmet Başoğlu, demiryollarında yerli ve milli üretimin yaygınlaştırılması ve bu ürünlerin marka değeri kazanması için yapılacak her türlü girişimin destekçisi olduklarını söyledi.

Üretilen vagonların parçalarının bir kısmını iç piyasadan temin ettiklerini aktaran Başoğlu, “Yerli üreticilerin desteklenmesi ve özel sektörün geliştirilmesi adına, ürettiğimiz vagonların bazı parçalarını iç piyasadan temin ediyoruz. Bu çabamızın güzel sonuçlar verdiğini görüyoruz. Bugün, TÜDEMSAŞ sayesinde demiryollarıyla tanışan altyüklenici firmalarımız yurtdışına vagon ihraç eder duruma geldi” dedi.

TÜDEMSAŞ gibi firmaların sayılarının artması ve özel teşebbüslerin demiryollarına ilgi duymasının oldukça sevindirici olduğunu aktaran Başoğlu, “TÜDEMSAŞ’ın yük vagonu konusunda profesör oldu. TÜDEMSAŞ’ta üretilen yük vagonlarında yüzde 85 seviyelerinde yerlilik oranına yaklaştık. Üretilen farklı tip ve özellikteki yük vagonlarının tekerlek takımı ve fren sistemi haricindeki her türlü parçasını üretebilir ve ülkemiz sınırları içerisinden temin edebilir. Birkaç parça da yerli bir firma tarafından üretildiğinde yük vagonunda yüzde 100 yerlileşme sağlanacak. Eylül ayında seri şekilde, yerli vagon tekeri üretimine geçeceğiz. TÜDEMSAŞ’ta üretilen vagonlarda kendi ürettiğimiz tekerleri kullanmaya başlayacağız” ifadelerini kullandı.