MEHMET TIRPAN

Ulaştırma ve Demiryolu Çalışanları Sendikası Genel Başkanı Abdullah Peker, Samsun – Sivas Tren hattının yenilendiğini, hat üzerinden yük taşımacılığı yapıldığını ancak halen yolcu taşımacılığı ile ilgili bir gelişme olmadığını söyledi.

Samsun-Sivas arası yolcu taşımacılığının neden yapıldığına anlam veremediklerini aktaran Başkan Peker, “ Samsun Sivas tren hattına ciddi paralar harcanarak yol komple yenilendi. 2021 yılında hattaki çalışmalar bitirilerek hat TCDD’ye teslim edildi ve yük taşımacılığı başladı. Aradan uzun süre geçti ama halen yolcu taşımacılığı ile ilgili ses yok. Şehirlerarası yolcu taşıma bedellerinin arttığı günümüzde biran önce yolcu seferlerinin başlaması gerekmektedir.” dedi.

Konuya ilişkin ilgili kurumlara yazı yazdıklarını ancak tam anlamıyla cevap alamadıklarının altını çizen Başkan Peker, “Basın aracılığı ile yetkililere sesleniyoruz. Yapımı tamamlanan hat Sivas – Samsun arasını 4 saate düşürecek. Yük taşımacılığının yapıldığı hatta neden yolcu taşımacılığı yapılmıyor merak ediyoruz. Net bir olmamakla birlikte aldığımız bilgiler doğrultusunda yolcu seferlerinin Haziran ayında başlayacağını öğrendik. Avrupa Birliği hibesi kullanıldığı için yolcu taşımacılığı için sertifika alınması gerektiğini de öğrendik. Bu sebeple sertifikanın alınıp yolun acilen açılması gerekli. Ayrıca hatta yük taşınıyorsa yolcu da taşınır. Ancak dediği gibi bu konuda ilgili kurumlara yazdığımız dilekçelere cevap verilmediği için de kesin konuşamıyoruz. Bizlerde biran önce Samsun- Sivas arası yolcu seferlerinin başlamasını istiyoruz. Sivas, Tokat, Amasya ve Samsun illerimizdeki 3 milyona yakın insanımız, daha konforlu, ekonomik ve hızlı yolculuk yapabilmeleri için yolcu seferlerinin acilen başlamasını talep ediyoruz. Yetkililer umarım bu konuda daha duyarlı olur.” İfadelerini kullandı.

02 KASIM 2020’DE HATTIN TAMAMLANDIĞI AÇIKLANMIŞTI

Samsun-Sivas demiryolu hattının tamamlaması töreni Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu katılımıyla gerçekleştiğini hatırlatan Başkan Peker, “Cumhurbaşkanımız açılışı yapılan Samsun-Sivas tren hattı ile ilgili Türkiye’nin en büyük demiryolu modernizasyon yatırımı olduğunu ifade ederek Samsun-Sivas arasındaki 431 kilometrelik demiryolu hattının, altyapısı ve üstyapısı tamamının yenilendiğini köprülerin güçlendirildiğini hemzemin geçit ve tarihi köprülerin tamamının restore edildiği açıklamıştı. Samsun-Sivas demir yolu hattının yük ve yolcu taşımacılığı ile Karadeniz'in Anadolu'ya açılan kapısı olduğuna yine açılış programında değinilmişti.” şeklinde konuştu.