MEHMET TIRPAN

1 Eylül’de 2. el otomobillerle ilgili yürürlüğe giren yeni yönetmelik hakkında bilgiler veren Ticaret İl Müdürü Selim Baş, ikince el oto alım satımını sadece belgesi olanların yapabileceğini ve garantili bir satış yapacağını söyledi.

Bu konuda oldukça fazla açıklık olduğunu ve geçmişte bir çok kişinin mağduriyetler yaşadığını aktaran İl Müdürü Selim Baş, “2. El araç alımı ve satımı her türlü suistimale açık bir alandı. Çoğu galericinin belgesi yoktu ve herkes alım satım yapıyordu. Yeni yapan yönetmeliğin ardından bu işi meslek edinmiş belgesi olan insanlar yapacak. Yönetmeliğe uygun araç alım satımını belgesi olan galericiler yapacaklar” dedi.

Galericilerin belge alması gerektiğini ifade eden Baş, “Yeterlilik belgesini bu işle uğraşacak olan galericiler almak zorunda. Bu yeterlilik belgesi bir nevi uzmanlık belgesi. Bizlere yapılan müraccatların ardından firmalara yetki belgelerini veriyoruz. Belgeyi alabilmek için Esnaf odasına veya Ticaret Odasına kayıtlı olmak lazım. Vergi levhası olması lazım. Lise Diploması olması lazım. Birde seviye 5 dediğimiz yeterlilik belgesi olması lazım. Bir işyeri yoksa veya herhangi bir vergi ve Maliye’ye kaydı yoksa zaten bu işi yaptığını ispatlayamaz. Yeterlilik belgesini Bakanlığın akredite olmuş firmaları yani Ticaret Odaları, Şöförler Odası ve üniversiteler verebiliyor. Yeterlilik belgeleri verilen belli eğitimlerin ardından akredite olmuş kurumlardan alınabiliyor. Seviye 5 yeterlilik belgesini alan kişiler gerekli evraklarla bize müraacaat ediyor ve yeterlilik belgesini alabiliyor. İş yeri açma ve çalıştırma ruhsatını da Belediye verecek. Lise diploması olmayan ve tüm şartları taşıyarak şimdiye kadar galericilik yapan kişilerde lise mezunu olma şartı tek bir durumda aranmayacak. Eğer yönetmelik öncesinde (15.08.2020) kişinin oda kaydı varsa veya sicil kaydı varsa bu işi yapıyorsa lise liploması tolore ediyoruz. Yetki belgesini alan galericiler sattıkları 150 bin km’nin altındaki araçlarda sorumluluk üstleniyorlar 5 bin km’ye kadar. Ekpertizle ilgili aracın neyi var neyi yok hepsi müşterinin göreceği şekilde yazılacak. Satışlarda yetki belgesi sorulmaya başlandı. Normal şahıslar 1 yılda en fazla 3 araç alım satımı yapabilecek” ifadelerini kullandı.