MEHMET TIRPAN

Ticaret İl Müdürü Selim Baş, Cep telefonu, tablet, akıllı saat ve bilgisayar gibi ikinci el elektronik cihazlarla ilgili çıkan ve hayata geçen yeni yönetmelik hakkında bilgi verdi.

Yönetmelikle belirlenen ikinci el elektronik cihazların satışı yapılırken cihazların yenilenerek garantili bir şekilde satışa çıkarılacağını belirten İl Müdürü Selim Baş, “22 Ağustos 2020 tarihinde çıkan yeni yönetmelik aslında bizde çok geç kaldı. Avrupada bu yönetmelik uzun süredir uygulanıyor. Biz de bu yönetliğin çıkmasını bekliyorduk. Yönetmelik bize kullanılmış malların yenilenmesine olanak sağlayacak. 1 Eylül’de yönetmelik hayata geçti” dedi.

2 el garantisiz ürünlerin artık satılamayacağını vurgulayan Baş, “Bakanlık ve Türk Standardları Enstitüsü’nün çizmiş olduğu çerçevede yenileme merkezi elektronik ürünleri alacak yenileyecek ve garanti vererek satışa sunacak. Ancak kullanılan ürünlerin en fazla 1 yıl kullanılması gerekecek. 1 yıldan fazla kullanılan ürünler kabul edilmiyor. Elektronik cihaz ikinci el alım satımı yapan firmaya satılıyor. Firma tekrar bu ürünü bir başkasına satabilmesi için ürünü yenilemesi lazım. Bu nedenle ürünü yenileme merkezine gönderecek. Yenileme Merkezleri ürünü yenileyip tekrar alım satım yapan firmaya gönderecek. Sertifikası olan ve gerekli standartları yerine getiren merkezler yenileme merkezleri olabilecek. Bu merkezler denetlemeye tabi tutlacak. Her önüne gelen yenileme merkezi olamayacak. Sivas’ta yenileme merkezi olarak işlevini sürdürmek için girişimde bulunan 1 tane firmamız var. Bu firma bakanlığa müraacatını yaptı. Cihazlara yenileme yapılırken cihaz ilk olarak fabrika ayarlarına geri döndürülecek. Eğer bozuk parçalar varsa onların tamiri ve yenilemesi yapılacak. Cihazın satışı yapılırken ürünün yenilenmiş ürün olduğu ifade edilecek. Ürün ambalajlı bir şekilde satışa sunulacak. Ürün için asgari 1 yıl garanti verilecek. İkinci el telefon alma noktasında bir çekingenlik var. Çok çeşitli vakalar var. Güvensizlik ortamını devlet güvenli bir ortama çekmiş oldu. İnsanlar ikinci el cep elektronik eşyaları ile gönül rahatlığı ile kullanabilecek. İthalatın önü kesilip, israf önlenecek. Bu konuda da denetimi Ticaret İl Müdürlüğü yapacak” ifadelerini kullandı.