Sümeyra DENİZ

 

Türk Patent Enstitüsü tarafından 2012 yılında tescillenen ve marka haline gelen Yıldızeli ilçesi Yenihan Bebekleri, oyuncakların alternatifleri arasında yer alıyor. El emeği ile yapılan Yenihan Bebekleri, geleneksel kültürü yansıttığı için kapış kapış satılıyor.

Sivas 5’inci Tarım Fuarında Yıldızeli standında tanıtımı yapılan Yenihan Bebekleri ile ilgili Yıldızeli İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürü Nihat Kartal bilgi verdi. Kartal, “Patenti Yıldızeli İlçe Halk Eğitim Müdürlüğü adına alındı bebeklerde ki kıyafetler tamamen o yöreye ait kıyafetler Yıldızeli kültürüne ait tamamı ve her birinin ayrı ayrı anlamları var örneğin köy ağası bebeğin kıyafeti farklı yeni gelinin kıyafeti farklı çoban eşinin kıyafeti farklı bu şekilde biz bunları anlatan bir kitapçık bastırdık. Bu bebeklerimiz halk eğitim merkezimizde açtığımız kurslarımızda yapılıyor son 2 yıldır tanıtım oldukça iyi dışarıdan siparişler de alıyoruz” dedi.

Geleneksel kültürü içerisinde barındıran el yapımı bebekler, özellikle il dışından gelen vatandaşların dikkatini çekiyor. Tamamen el işçiliği ile yapılan ‘Yenihan Bebekleri’ne Yıldızeli bölgesinin kıyafetleri giydirilince vatandaşların ilgisi artıyor. Folklorik kıyafetlerin yanı sıra ‘Yenihan Bebekleri’nin başka bir özelliği ise hepsinin birbirinden farklı figürlerle süslenmiş olması. Bebekler özellikle ulusal çaplı tanıtım fuarlarında vatandaşlar tarafından ilgi ile inceleniyor.Bu yıl fuarda yoğunluğun biraz daha az olduğunu ifade eden Kartal, “Her yıl geliyoruz bu yıl 5’incisi ama yoğunluk pek fazla yok hayırlısı olur inşallah. Fuar her yıl daha iyiye gidiyor ilçe stantlarını daha geniş bir alana yayarlar ise daha cıvıl cıvıl bir fuar yaşanır şu an biraz sıkışıklık söz konusu stantlarda” şeklinde konuştu.