MEHMET TIRPAN

Deva Partisi İl Başkanı Serdar İnce, son zamanlarda Sivas’taki konut fiyatlarında ciddi bir artış yaşandığını, bu kentte yaşayan dar gelirli vatandaşların konut sahibi olabilmeleri adımlar atılması gerektiğini söyledi.

Daire satışlarında Sivas’ta artık milyon rakamlarını duymaya başladıklarını aktaran Başkan İnce, “Kentin belirli bölgelerinde daire sorduğunuzda 1 milyon TL gibi rakamlar duymaya başladık. Sivas ölçeğinde bu rakamlar çok ciddi rakamlar. Normal konut fiyatları da çok yükseldi. Kentte bu rakamları düşürmemiz lazım. Dar gelirli vatandaşlar göz önünde bulunarak daha ucuz konut üretmemiz lazım” dedi.

Ucuz konut üretmenin yolunun yeni konut alanları oluşturmaktan geçtiğinin altını çizen Başkan İnce, “Eski  dönemde yapılan imar revizyonunda Türk iş Bloklar ve Çimento Fabrikasının arasındaki bir alan imara açıldı. O bölgede 500 bin nüfus öngörülüyordu. İnsanın yaşayacağı bir alan oluşturuldu ancak atıl duruyor. Bu alan günümüzde cazip hale getirildiğinde düşük arsa payları ile konut üretilebilir. Bunun yolu da kuzey çevre yolunun ve güney çevre yolunun bir an önce hayata geçirilmesidir. Şuan Sivas Bağdat Caddesi ve İş-Han tarafına bir yoğunlaşma yaşadı. Özellikle bölge hastanesinin oraya gitmesi ve Cumhuriyet Üniversitesinin de o bölgede olması bölgede gereksiz bir arsa maliyetini getirdi. Yani müteahhitler kat karşılığı yüzde 40-50 oranla arsa alıyor. Bu durumda otomatikman fiyatlara yansıyor. Bu sebeple dar konut üretmek için bir vizyona sahip olmak gerekli. Elimizdeki bu alanları açabilmemiz için çeşitli argümanlarımız var akıllıca kullanabilirlerse. Örneğin İkinci Hastane için  Çimento Fabrikasının olduğu bölgede bir alanı var. O bölgeye yeni bir hastane yapılabilir. Belediye Binasının taşınması düşünülüyor. Yani sosyal yaşam alanları doğru dağıtılırsa nüfusta ona göre şekilleniyor. Kurumlar ilin farklı bölgelerine gittiğinde ister istemez halkın o yöne doğru bir talebi oluyor. Son zamanlarda zaten inşaat maliyetlerine yüzde 45 civarında zam geldi. Yani geçen sene 4 bin TL’ye alınan demirin tonu 7 bin 500 TL civarında. Diğer ürünlere de gelen zamların ardından ister istemez konut maliyeti artıyor. Bu konuda Belediyenin asıl görevinin halka daha yaşanılabilir bir şehir sunmak, üretkenliği sağlamak, istihdama yönelik adımlar atabilmelidir. Ama ne yazık ki kent merkezindeki kamu arazilerini satarak oralardan gelir elde edip bir şeyler yapma derdine düşüyoruz. Bu durum miras yediliktir. Önemli olan var olanı satmadan yenilikler ortaya çıkarabilmektir. Sivas’taki insanlar sadece işsizlikten göçmüyor. Aradığını bulamayan bir çok iş adamları da Sivas’tan göç ediyor. Bu insanlarında ihtiyaçlarını karşılayabileceği alanlar oluşturmak lazım” şeklinde konuştu.